Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hodnocení II. Konference ČR k UR

Hodnocení II. Konference ČR k UR

V Domě kultury Liberec proběhl ve dnech 14. a 15. října 2004 ojedinělý typ konference v České republice. Jednalo se o II. ročník Konference udržitelného rozvoje v ČR.   

Konferenci uspořádal a organizačně připravil resort rozvoje Libereckého kraje pod záštitou Rady vlády pro udržitelný rozvoj ČR a ve spolupráci s Rozvojovým programem OSN (UNDP OSN), Národní sítí Zdravých měst České republiky a Českou asociací pro udržitelný rozvoj ČR.

Konference nebyla určena pouze odborníkům. Široké laické veřejnosti se naskytla možnost seznámit se zde s rozmanitou škálou problematik, které udržitelný rozvoj tvoří. Na konferenci vystoupili z jednotlivých odborností špičkoví přednášející  ČR. Dozvěděli jsme se zde mj. co je to občanská společnost, jaký je její nejnovější stav v České republice, co je to strategické vládnutí, co znamená pojem Místní agenda 21, proč ji na úrovni obcí a měst zavádět a jak na to. Seznámeni jsme byli nejen s klady a zápory synergie pilířů udržitelného rozvoje, s budoucností ČR coby sociálního státu, se strategií udržitelného rozvoje zdraví v ČR, s návrhem ekologické daňové reformy a nového stavebního zákona, ale také s indikátory udržitelného rozvoje.

Cílem konference nebylo jen přiblížení odborných pojmů z této sféry nám všem, ale také zahájení popularizace udržitelného rozvoje. Přispěla k tomu nejen svými doprovodnými diskusními fóry, ale také nastartováním grafického ztvárnění udržitelného rozvoje a jeho medializace. Na konferenci jsme byli seznámeni i se soutěží k udržitelnému rozvoji, která je během listopadu připravována pro žáky libereckých škol. 

Konference se zúčastnilo 125 účastníků z řad zástupců obecních samospráv, nevládních organizací, odborných kruhů, podnikatelských subjektů a škol. Dle vyplněných formulářů ke zjištění spokojenosti účastníků s průběhem konference vyplývá, že všichni zúčastnění si přejí pokračování široké diskuse nad problematikami udržitelného rozvoje i v roce 2005 a to formou třetího ročníku konference. Z dotazníků vyplynula celková spokojenost jak s odbornou náplní, tak s organizací konference. Drobné nedostatky, na které bylo upozorněno, je možné bez problémů odstranit.   

Závěrem celé konference byly přítomnými odhlasovány Závěry a doporučení z konference za účelem dalšího řešení realizace principů udržitelného rozvoje v dennodenní praxi. Přijatá doporučení  budou přes členy Rady vlády pro udržitelný rozvoj, přes Národní síť Zdravých měst a přes poslance Libereckého kraje předána Vládě ČR a Parlamentu České republiky. S jejich zněním se lze seznámit na webových stránkách Libereckého kraje www.kraj-lbc.cz v podadresářích:  udržitelný rozvoj – konference UR – závěrečná doporučení. 

Sbíráním postřehů a námětů z II. ročníku konference již začínáme pracovat na přípravě ročníku III. Rádi bychom ho již více zaměřili na konkrétní praktické výstupy a projekty pro všechny občany. Ukončil rozhovor pan František Gábor , člen Rady Libereckého kraje.

Kontakt pro další informace:

RNDr. Jiřina Vargová (odbor rozvoje kraje)

Tel.: 485 226 576

e-mail: jirina.vargova@kraj-lbc.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů