Středa, 24. dubna 2024

Indie usilovně hledá nové zdroje energie

Indie usilovně hledá nové zdroje energie
Nedostatek energie brzdí průmyslové investice, Indie proto potřebuje jaderné elektrárny, prohlásil ministerský předseda Manmohan Singh před nadcházející návštěvou francouzského ministra zahraničí Michela Barniera. Ten má zjistit, zda lze jaderná zařízení pro mírové využití do Indie dodávat.
"Indie stojí mimo světové společenství států využívajících nukleární energii. Byla vyloučena kvůli odpálení pěti jaderných hlavic v rádžasthánské poušti v roce 1998, což mělo odstrašit Pákistán ve sporu o Kašmír. Jaderné elektrárny ale potřebujeme, klasické zdroje příliš škodí životnímu prostředí," uvedl Eliot Lobo, analytik týdeníku Business India.
Z pěti jaderných velmocí je Francie nejvíce nakloněna myšlence dodávat Indii zařízení pro mírové využití nukleární energie a v pozadí návštěvy francouzského ministra zahraničí stojí konkrétní obchod: Indie chce čtyři jaderné reaktory a o jejich dodávku má zájem mezinárodní konsorcium Framatome ANP, tvořené německou společností Siemens a francouzskou Areva.

Energie musí být levná
Země se ale nezříká ani tepelných či vodních elektráren. Minulý týden prohlásil indický premiér, že chce urychlit oživení projektu společnosti Enron na stavbu elektrárny o výkonu 2,4 GW v západoindickém státě Maháráštra.
"Nová elektrárna by mohla skoncovat s nedostatkem energie ve státě," uvedl indický ministr zemědělství Sharad Pawar v deníku Times of India. Před jedenácti lety coby premiér státu Maháráštra stál u zrodu projektu. Ten byl však před pěti lety zastaven, protože společnosti General Electric a Bechtel nabídly výhodnější podmínky než Enron, a přesto v tendru nevyhrály.
"Podmínkou oživení projektu je cena energie do dvou rupií za kilowatthodinu. Maháráštra musí dnes energii dovážet a platí 3,4 rupie za jednotku, to zahraniční investory odrazuje," připomněl Pawar.
Na severu země pokračuje i kontroverzní projekt přehrad na řekách v údolí Narmady, kde má za šest miliard dolarů vyrůst třicet velkých a na čtyři sta menších přehrad. Ty přinesou energii i vodu, zároveň však tisíce vesničanů nutí ke stěhování a ochráncům přírody vadí, že přehrady mění krajinu. Kvůli jejich protestům projekt pokračuje jen pomalu.

Budoucností jsou IT firmy
Zatímco dosud polovinu energie v zemi spotřebovalo čerpání vody a textilní průmysl, nyní roste energetická spotřeba zpracovatelů plastů a především technologických společností. Nové firmy ale potřebují také nové silnice.
"Spojení je nutné hlavně pro více jak tisíc IT firem, které znamenají budoucnost indické ekonomiky. Jejich export převyšuje šest miliard dolarů ročně, ať jde o IBM, AT&T nebo indické Infosys či Stayam Infoway," uvedl Lobo.
V Indii nyní jezdí kolem 48 miliónů vozidel. Motorizace je však koncentrovaná jen do velkých měst. Centra jako Bombaj či Dillí jsou těžko průjezdná, spojení mezi nimi nedostatečné. Proto se nyní v zemi podle vládního projektu staví dva až tři kilometry silnic denně.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů