Úterý, 16. dubna 2024

Barroso stáhl návrh Evropské komise: Vítězství evropské parlamentní demokracie

Barroso stáhl návrh Evropské komise: Vítězství evropské parlamentní demokracie

Ke stažení návrhu nové Evropské komise jejím předsedou José Barrosou dnes ve Strasburku vyjádřil Milan Horáček, poslanec za německé Zelené a člen české Strany zelených:

 "Evropský parlament a voliči, kteří nás zvolili, dnes dosáhli důležitého úspěchu. Poprvé dokázal Evropský parlament zvrátit nominaci komise, jejíž složení bylo zásadně špatné. Barroso přehlédl, že ke svému návrhu potřebuje nejen  evropské vlády, ale také většinu Evropského parlamentu."

 "Barroso pod tlakem hrozby, že v hlasování neuspějě, stáhl svůj návrh a učinil tak správné rozhodnutí. Nabízí se mu totiž šance přijít se silnější komisí. Pouhou výměnnou Buttiglioneho by se tak nestalo. Zelení požadují, aby Barroso našel řešení pro všechny komisaře, kteří se při slyšeních ve výborech ukázali jako problematičtí. Čekáme na Barrosův nový návrh."

 Petr Štěpánek, místopředseda české Strany zelených pro zahraniční vztahy k tomu řekl:

 "Dnešní vítězství evropského parlamentu je zárověn porážkou největší parlamentní frakce, Evropské lidové strany a jejího předsedy Hanse-Gerta Pötteringa, který až do poslední chvíle podporoval tento kontroverzní návrh komise. Také vlády členských zemí by si měly z dnešního dne odnést lekci. Musí dát předsedovi komise při jejím sestavování větší prostor. Proto by měly v budoucnu vždy navrhnout alespoň tři kandidáty, z nichž alespoň jednu ženu, ze kterých by pak mohl předseda komise učinit výběr. Tak to již navrhoval Evropský konvent pro Evropskou ústavu, návrh však nebyl vládami na mezivládní konferenci bohužel převzat.

Kontakt:

Petr Štěpánek, 608 702 154

místopředseda české Strany zelených pro zahraniční vztahy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů