Středa, 24. dubna 2024

Petr Horák: Osobnosti environmentálního myšlení IV.

Petr Horák: Osobnosti environmentálního myšlení IV.

... to, že nemůžeme udělat moc, nás neopravňuje k tomu, abychom nedělali nic ...

Arne Naess, narozen v roce 1912 v norském Oslo, je jednou ze žijících legend současného ekologického hnutí. Inspirován myšlenkami Gándhího a Barucha Spinozy se stal zakladatelem tzv. hluboké ekologie, ekologického směru, jež se snaží o přeorientování se od pouhého napravování následků k odstraňování prvotních příčin dnešních krizí. Doporučuje proto vydat se cestou tzv. Seberealizace, což nemá znamenat pouhé realizování vlastních, egoistických cílů, nýbrž buddhistické uvědomění si těsné souvislosti části s celkem, tedy člověka s lidstvem a dále přírodou. Narozdíl od buddhizmu a středověkého křesťanského mysticizmu (viz slezský mystik Jakob von Böhme) však tento norský profesor filozofie podtrhuje roli vzdělání na cestě za Seberealizací.

Arne Naess je zvláštní kombinací akademicky vzdělaného filozofa a člověka splynuvšího s přírodou. V roce 1933 promoval na Univerzitě v Oslo, v roce 1936 zde získal doktorát a v letech 1939 - 1969 působil na své alma mater jako profesor filozofie. Od roku 1991 přednáší po celém světě pro Univerzitu Oslo. Zároveň se však jedná o velice zdatného horolezce (alpinistu), jež má na svém kontě řadu velice obtížných prvovýstupů. Proto ani moc nepřekvapí, že se Arne Naess rovněž angažuje v ekologickém hnutí, že v letech 1940 - 1955 patřil k čelným představitelům mírového hnutí a od roku 1970 má co do činění s hnutím "hluboké ekologie".
Na českém trhu je dostupná jeho publikace Ekologie, pospolitost a životní styl (Abies - Vydavateľstvo Lesohospodárského zoskupenia VLK), na jejíž stránkách se Arne Naess zabývá právě pojmy jako je Seberealizace, ekosofie, neexistencí rozporu mezi ekonomií a ekologií atd. Jedná se místy o poměrně náročné filozofické čtení, autor zde rozvíjí např. teorie neexistence vlastností, vykládá pojem Gestalt apod.
Internetové knihkupectví amazon.com nabízí následující publikace (v angličtině):
Is it painful to think? - rozhovory Davida Rothernberga (překladatel Arne Naesse) s tímto osmdesátiletým norským filozofem.
Scepticism - na stránkách tohoto díla polemizuje Arne Naess o nedostatcích lidského uvažování.
In skeptikal wonder - kniha zabývající se filozofií Arne Naesse. Vyšla při příležitosti filozofových 70. narozenin a autorem je Ingemund Gullvag.
V roce 1993 měl ve Spojených státech premiéru film Crossing the Stones, ztvárňující osobnost Arne Naesse.
V současnosti tráví Arne Naess své dny na vysoko položené horské chatě ve středním Norsku.

www.politikon.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů