Čtvrtek, 28. března 2024

Bendl a Vácha kandidují do kraje i na Ropáka roku 2004

Bendl a Vácha kandidují do kraje i na Ropáka roku 2004

PRAHA - Sdružení Arnika dnes navrhlo dva přední politiky Středočeského kraje - hejtmana Petra Bendla (ODS) a jeho náměstka pro životní prostředí Františka Váchu (KDU-ČSL) jako kandidáty na Ropáka roku 2004. Svoji kandidaturu si vysloužili za prosazování výstavby nových spaloven odpadů používajících plazmové technologie, špatné zadání studie v Lysé nad Labem a prosazování průtahu dálnice D3 Posázavím. Petr Bendl také prosazoval výstavbu zkušebního polygonu Škoda v bývalém vojenském prostoru Mladá.

“František Vácha se staví za projekt výstavby nových spaloven odpadů s plazmovými hořáky a tzv. energetické využití odpadů prosazoval i v průběhu své předvolební kampaně. Přitom by bylo ekologičtější prosazovat důslednější třídění odpadů a jejich recyklaci. Jím prosazovaný projekt firmy Solena v Mladé Boleslavi a v Kladně může také nakládání s odpady ve Středočeském kraji značně prodražit. Aby se finančně vyplatil, musí naplnit kapacitu 100 tisíc tun a bude tak bránit zvýšení procenta skutečné recyklace odpadů ve středních Čechách,” odůvodňuje navržení Váchy na Ropáka roku 2004 vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika Jindřich Petrlík. Vácha má také část viny na tom, že stát zaplatil za likvidaci ekologické škody způsobené ve skladu v Mratíně soukromou firmou.

Petr Bendl si svoji kandidaturu na Ropáka vysloužil především tím, že se zasadil o to, aby dálnice D3 vedla přírodně a rekreačně cenným územím Posázaví. “Kromě toho také prosazuje výstavbu nových spaloven,” doplňuje zdůvodnění návrhu středočeského hejtmana a místopředsedy ODS na titul Ropáka roku 2004 místopředseda Arniky Ing. Petr Hrdina.

Sdružení Arnika si pro nominaci obou kandidátů na Ropáka roku 2004 před krajskými volbami vybralo i proto, že jsou to právě politici, kdo nakonec rozhoduje o životním prostředí. Oba navržení kandidáti udělali v uplynulém volebním období z hlediska životního prostředí řadu špatných rozhodnutí. “Vyjadřujeme tím svůj názor jako příspěvek do předvolební diskuse. Rozhodnutí je na voličích,” uzavírá Petrlík.

Kandidáty na Ropáka roku 2004 mohou občané ČR navrhovat po celý rok až do března 2005. O výsledku, který bývá vyhlášen v průběhu dubna, rozhoduje více jak stočlenná komise.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů