Středa, 24. dubna 2024

Šance jsou ve spolupráci firem

Šance jsou ve spolupráci firem
Mnohé dolnorakouské firmy vsadily na expanzi a navázaly spolupráci s českými firmami už před vstupem Česka do Evropské unie. Přenesly i část výroby do ČR. Právě obchodní kooperace je směrem, kde jsou šance i pro menší a střední české podniky.
"Rakušané by mohli využít zkušeností českých firem s obchodem ve východní Evropě, společně by mohli snáze pronikat na trhy, kde se zatím neprezentovali," vidí možnosti obchodní kooperace Eva Farkačová, ředitelka pražské pobočky Hospodářské rozvojové agentury Dolního Rakouska Ecoplus.

Výrobní kooperace
Druhým směrem spolupráce je výrobní kooperace. "Zakládat v Dolním Rakousku výrobní firmu je pro menší a střední firmy příliš nákladné," tvrdí ředitelka Farkačová. Dolnorakouské firmy mají však zájem na spolupráci s Čechy při výrobní kooperaci zejména v odvětví strojírenství, stavebnictví, textilního průmyslu i v  ekologii  .
Rakouské podniky by rády našly partnery pro výrobky podle jejich know-how. Především se jedná o různé díly a součásti.
Dolnorakouští zájemci o působení v Česku se rekrutují z nejrůznějších oborů, největší poptávka je po spolupráci v oblasti služeb, ve finančnictví, poradenských a právních službách, marketinku, v dřevozpracujícím a potravinářském průmyslu, v obrábění a zpracování kovů a v oborech souvisejících s ochranou  životního   prostředí  . Jde zejména o menší firmy, kterým odvahu k expanzi dříve braly administrativní překážky.
"V Dolním Rakousku působí nyní hlavně české firmy, které se zde usadily již dříve. Zájem o podnikání však stále trvá a soustřeďuje se do příhraničních regionů."
Jak ale získat partnera? "Jestliže dříve na otázku, jak jste našli rakouského partnera, odpovídá česká firma - oni si našli nás, nyní je to méně pravděpodobné," upozorňuje Pavel Hořák, obchodní rada velvyslanectví ČR ve Vídni.
Na rakouském trhu se přitom prosazují známé principy: nerozhoduje umění vyrábět, ale schopnost prodat. Důležitější než samotný výrobek je následná péče o zákazníka a osobní kontakt. Navíc to české zboží v Rakousku nemá snadné. To podporuje úvahu založit pobočku či zastoupení.
Uplatnění hledají i živnostníci, kteří v Dolním Rakousku mohou podnikat. Stačí, když úřady uznají živnostenské oprávnění. "Jenom v okrese Horn se od 1. května etablovalo deset Čechů, a to v oblasti služeb, údržby a opravy domů, zpracování dřeva či zahradnictví," doplňuje šéfka Ecoplus.

Přeshraniční centra
Menším českým podnikatelům nabízí pomoc přeshraniční impulsní centra. Myšlenka jejich zřízení měla původ právě u našich sousedů s tím, že centra mají koordinovat přeshraniční spolupráci a uskutečňovat k tomu různé projekty. "Snažíme se najít kontakty a pomoci každému, kdo má nápad a chce při jeho uskutečnění spolupracovat s rakouským partnerem," říká manažerka novobystřického centra Vendula Šilhanová.
Hoteliéři a majitelé penziónů se proto například podílejí na budování systému cyklobufetů podél cyklotras, kde lze získat i případnou pomoc při opravě či seřízení kola. Nevyužité jsou možnosti koňské turistiky v jižních Čechách.
AUTOR: Další informace najdete na adrese Exporter.iHNed.cz

Podnikatelské příležitosti
O jaké oblasti obchodní výměny je zájem
dřevozpracující průmysl: nábytek, okna, dveře, sudy na víno, podlahy, montované domky
strojírenství: ocelové konstrukce, strojní součásti, malé elektrárny, obilní mlýny, turbíny, jeřáby, polotovary (roury, plechy, fitinky)
 ekologie  : zařízení na výrobu proudu z  biomasy  , kotle na  biomasu  , malé čističky odpadních vod
potravinářství: zemědělské bioprodukty, víno, mouka, mléko v prášku
Další možnosti spolupráce
v logistice a dopravě: pro Rakušany jsou čeští dopravci stále ještě cenově výhodní
v cestovním ruchu: například pro Američany a Japonce je Evropa jeden celek, společně je možné rozvíjet turismus, perspektivní je výstavba cyklostezek přes hranici
práce pro Čechy na živnostenský list: velmi živé zejména v pohraničních oblastech, možnosti práce pro lesní dělníky, zahradníky, hospodyně, kosmetika, masáže
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů