Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

STÁTU CHYBĚJÍ PENÍZE NA PODPORU BIONAFTY
Bionafta, která po vstupu do EU zmizela z tuzemského trhu, se k čerpacím stanicím v dohledné době nevrátí. Vláda sice projedná zásady nové koncepce podpory biopaliv, který však původní představy o výši dotací zmrazuje. Ale ani na tento nový systém však zatím žádné peníze neuvolnila. Píšou to středeční Hospodářské noviny. Palas uváděl, že bez dotace 9,50 Kč na kilogram řepkového metylesteru nebude bionafta na trhu konkurenceschopná. Vláda však jeho návrh na dotování v září zamítla a pověřila vicepremiéra po ekonomiku Martina Jahna, aby systém dotací biopaliv vyřešil.

NA OBCHOD S POVOLENKAMI PLNĚ PŘIPRAVENA ČTYŘI PROCENTA FIREM
Na spuštění systému obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů jsou v České republice plně připravena čtyři procenta firem. Vyplývá to ze studie poradenské firmy PricewaterhouseCoopers (PwC). Čtvrtina podniků provádí analýzy rizik a téměř 40 procent respondentů se na obchodování nepřipravuje vůbec. Z průzkumu plyne, že 15 procent účastníků má či zpracovává celkovou strategii pro obchodní důsledky klimatických změn. Téměř 30 procent firem je přesvědčeno, že nejsou systémem motivovány k redukcím emisí a téměř pětina respondentů považuje systém za zbytečný.

ROLNÍCI DOSTALI 6,7 MLD. KČ DOTACÍ, 15 MLD. OBDRŽÍ DO KONCE ROKU
Zemědělci dostali dosud na podporách zhruba 6,7 miliardy korun, dalších přibližně 15 miliard obdrží ze státního rozpočtu i z peněz Evropské unie do konce roku. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Zhruba šest miliard korun přímých dotací z unie ale přijde rolníkům později, než doufali. Výplata přímých plateb z EU začne až po ukončení všech kontrol u žadatelů. Začne se zřejmě na přelomu listopadu a prosince, řekl Hugo Roldán z MZe. Původně se rýsoval dřívější termín výplat už v druhé polovině října, podle Roldána je ale lepší dokončit alespoň podíl povinných kontrol.

KALIFORŇANÉ SE V REFERENDU VYSLOVILI PRO VÝZKUM KMENOVÝCH BUNĚK
Kaliforňané se v úterním referendu vyslovili pro výzkum kmenových buněk. Otázka referenda, označovaná jako návrh 71, byla předložena voličům k posouzení v den prezidentských voleb. Výsledek referenda je odmítnutím politiky vlády George Bushe a staví stát do čela výzkumu kmenových buněk. Podle předběžných výsledků, které zveřejnilo kalifornské ministerstvo vnitra, se pro výzkum vyslovilo 59 procent účastníků referenda, zatímco 41 procent hlasovalo proti. Výsledek referenda umožní v příštích deseti letech věnovat z veřejných fondů 295 milionů dolarů na výzkum kmenových buněk.

Petice proti stavbě obří  spalovny   komunálního   odpadu  v Opatovicích nad Labem podepsaly čtyři tisíce lidí. Organizátoři shromáždili protesty obyvatel okolních obcí a měst Pardubic a Hradce Králové. Ti se obávají, že  spalovna  zvýší  znečištění  , že je drahá a že bude pálit kvalitní druhotné suroviny. Odpůrci uvádějí, že alternativou  spalovny  za více než dvě miliardy korun je  recyklace  . Pardubický kraj přitom již požádal Evropskou unii o finanční účast při stavbě. Nyní běží roční lhůta na zpracování projektu. Kraj nechal zpracovat i posudek vlivu na  životní   prostředí

Ve středu 10. listopadu budou vyhlášeny Ceny  ministra   životního   prostředí  za rok 2004 a zároveň budou uděleny nové známky  Ekologicky  šetrný výrobek.

České firmy cítí nové možnosti na jihu Ruska. V hlavním městě Severní Osetie Vladikavkazu chtějí zrekonstruovat pivovar. Společně s místními podniky budou také zpracovávat dřevo a  komunální   odpad  . Při nedávné obchodní misi podepsali čeští zástupci s místními firmami kontrakty za více než 58 miliónů dolarů, řekl vedoucí obchodně-ekonomického úseku českého velvyslanectví v Moskvě Karel Charanza.

Ve Vídni proběhne 10. až 12. listopadu druhý ročník mezinárodního odborného veletrhu ochrany  životního   prostředí  Pollutec, společně s veletrhem pro veřejnou správu, infrastrukturu a komunální vybavení Public Services Kommunalmesse. Návštěvníci budou mít příležitost zhlédnout koncentrovanou přehlídku produktů a služeb a know-how, např. v oblasti zpracování a likvidace  odpadů  , odpadních vod a výroby a úspory energie. Více informací o akci najdete na www.pollutec.at.

Třiašedesátiletý řecký konzervativec Stavros Dimos (Řecko) - kandidát na komisaře pro  životní prostředí, se dostal do palby strany Zelených. Výborem jako takovým prošel, ale řada členů měla silně kritické výhrady. Zelení požadovali jeho přeřazení na jiný post v Komisi. Nemá prý vizi pro rozvoj  životního   prostředí  v EU, ani potřebné znalosti. Nespokojeni byli s výkonem při slyšení také zástupci socialistů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů