Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nový systém dotací na výrobu bionafty schválila ve středu vláda. Dočasně by měli její výrobci dostávat dotace podle aktuální ceny nafty a řepky. Od roku 2006 nebo 2007 by se měla biologická složka přidávat do veškeré nafty v podílu pěti procent a stát by z tohoto podílu vracel prodejcům spotřební daň. Současná bionafta s asi třetinovým podílem biosložky by tak měla zmizet. Kvůli přechodu na pětiprocentní přimíchávání biosložky do veškeré nafty a kvůli plánovanému vracení spotřební daně bude nutné tyto návrhy zapracovat do novely zákona o spotřební dani, která je nyní ve sněmovně v prvním čtení.

Omezení ekologických rizik při transportu chemických látek by měla přinést nová technologie zplyňování vedlejších produktů vzniklých při zpracování uhlí ve výrobním komplexu Sokolovské uhelné ve Vřesové.
"Díky této technologii odpadnou především transporty těchto kapalných materiálů pomocí cisteren k dalšímu zpracování. Což samozřejmě významně snižuje riziko případné ekologické havárie," uvedl k investici Josef Michalský, mluvčí Sokolovské uhelné. Podle něho přinese instalace nového hořákového generátoru i změny v chodu samotné zpracovatelské části firmy. "Nyní budeme schopni vlastními silami zpracovat produkty vzniklé během zplyňování uhlí při výrobě energoplynu, což znamená další zefektivnění provozu," dodává mluvčí společnosti.

Meteorologové předpovídají krutou, neřkuli arktickou zimu, ale zatím se listopad ukazuje spíše v teplotách téměř babího léta. Zaplaťpánbu za to, říká většina těch, kteří si nyní nechali nově připojit plynové topení. Pokud mají i jiné vytápění, plánují používat plyn jen v omezené míře a jako za starých časů roztápět krbová kamna nebo letitý kotel na uhlí. A kdo se zatím na plyn nepřipojil vůbec, po jeho zdražení si říká, že nakonec udělal dobře. A tak mi myšlenka skvělého ekologického vytápění připadá jako snaha automechanika přimět řidiče odjet s autem, kterému vzal klíče od nádrže. Stát sice dá městům a obcím peníze na plynofikaci, ale zároveň si vymíní takové podmínky, které za současných cen často nemohou splnit. Takže to vlastně není dotace, ale dobře zúročená půjčka, protože radnice nakonec výstavbu zaplatí ze svého a do státní kasy ještě přihodí penále za nedodržení podmínek. Z nově vybudovaných plynových rozvodů zbudou poskrovnu využívané pomníky a schválně - z kolika komínů v nově plynofikovaných obcích bude letos v zimě stoupat uhelný kouř?

Fotografická soutěž Ekologie v objektivu zná své vítěze. Úvodní ročník akce pořádané společností Bayer společně s ministerstvem životního prostředí České republiky byl zaměřen na problematiku devastace vodních zdrojů a jejich ochranu. Kategorii Příroda vyhrála fotografie "Perla" autora Petra Tomáše. Zvláštní ocenění Grand Prix pak porota udělila snímku "Plastoví trosečníci" fotografky Dagmar Hendrychové. V kategorii Události se naopak rozhodla vítěze nevyhlásit. "Těší nás zájem fotografů z řad amatérů i profesionálů, kteří myšlenku soutěže svými díly podpořili. Pomocí naší soutěže, kterou Bayer pravidelně organizuje v ostatních evropských zemích, chceme upozorňovat na problémy životního prostředí v regionech, v nichž soutěž probíhala," řekl Burghardt Bruhn ze společnosti Bayer. Soutěže se zúčastnilo 98 amatérských i profesionálních fotografů z celé České republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů