Středa, 24. dubna 2024

Peníze na šetrné topení jdou i do kostelů

Peníze na šetrné topení jdou i do kostelů
Kongregace Šedých sester II. řádu svatého Františka se už může těšit na téměř dva a půl miliónu korun od Státního fondu životního prostředí. Peníze jsou určeny pro klášter Lomec v Jihočeském kraji, který chce kongregace vytápět soustavou tepelných čerpadel. Další milióny od státního fondu dostane rovněž Římskokatolická farnost Stonava na severní Moravě či Náboženská obec Církve československé husitské v Brně-Židenicích.
Peníze na ekologické vytápění a ohřívání vody pro kostely a další církevní objekty začal Státní fond životního prostředí rozdělovat letos poprvé ve své historii. O tom, kam peníze z fondu nakonec půjdou, přitom rozhoduje ministr životního prostředí a místopředseda lidovců Libor Ambrozek. Podporu církvím vysvětluje tím, že v jejich objektech je velký potenciál úspor. "V mnohých objektech se topí přímotopy, nebo hnědým uhlím," tvrdí Ambrozek. Připomněl, že církve provozují také školy či nemocnice.

Církve vítězí 2:1
Rada Státního fondu životního prostředí, což je poradní orgán ministra při rozdělování peněz z fondu, se zatím dotacemi na ekologické vytápění zabýval třikrát. V prvním balíku žádostí nebyl ani jeden církevní objekt. V druhém rada doporučila ministrovi schválit tři projekty.
Při posledním zasedání rady v polovině října už z 35 posuzovaných akcí jednoznačně dominovaly církevní objekty. Poměr mezi církvemi a obcemi je zhruba 2:1.
"Samotného mě to překvapuje," konstatoval Ambrozek, když se podíval na seznam projednaných akcí. Velký počet těchto žádostí si vysvětluje tím, že církvím trvalo měsíce, než připravily fondu všechny podklady pro udělení dotace.
Rada doporučila Ambrozkovi schválit šest církevních akcí a dalších deset žádostí zatím odložit - především kvůli nedostatku peněz. U obcí a škol rada doporučila schválit tři projekty a pět odložit.
U všech schválených církevních žádostí přitom rada fondu navrhla, aby kostely a další církevní objekty dostaly na instalaci tepelných čerpadel či výtopen na biomasu minimálně devadesát procent z celkové výše investice. Obce a školy mají obdržet sedmdesát procent.
Ředitel fondu Andrej Mudray uvedl, že ekologické dotace jsou jistou formou státní pomoci církvím, kterým se mnohdy vrátily kostely a další budovy značně zdevastované.
"Často ani nevědí, jestli mají dříve vyměnit okna nebo střechu," poznamenal Mudray. Ministr Ambrozek dodal, že pomoc církvím bude pokračovat i příští rok, ale podpora bude nižší než letos.
Zástupci církví, které dostanou peníze na ekologické vytápění, shodně říkají, že využili příležitosti, kterou jim Státní fond životního prostředí nabídl.
"Ekologie je jedna z priorit křesťanů. Podporujeme vytápění bez odpadů. Pro boží stvoření je to nejlepší," řekla představitelka Církve československé husitské v Brně-Židenicích.

Neomezená moc končí
Ambrozek má oproti jiným ministrům při rozdělování peněz z ekologického fondu mnohem větší pravomoci. Zatímco třeba rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury schvaluje vláda i sněmovna, s penězi Státního fondu životního prostředí může do značné míry nakládat výlučně Ambrozek.
"O poskytování prostředků z fondu rozhoduje ministr," uvádí se v zákonu z roku 1991. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu to není správné. "Ministr životního prostředí má nadstandardně vysoké pravomoci," konstatoval.
Fond rozdělil od roku 1992 více než čtyřicet miliard. Ministr má přitom pravomoc udělovat různé výjimky. Může třeba zvýšit množství peněz pro konkrétní akci. Loni Ambrozek vydal 206 výjimek.
"Je jich příliš mnoho," řekl nedávno poslanec Radko Martínek (ČSSD), který je předsedou sněmovního výboru pro veřejnou správu, regionální správu a životní prostředí. Výbor bude o fondu jednat zítra.
Ještě než se Ambrozek stal v roce 2002 ministrem, kritizoval svého předchůdce Miloše Kužvarta (ČSSD), že dává neúměrně mnoho peněz do středních Čech, kde kandidoval do sněmovny. Kužvart to odmítl a řekl, že na jižní Moravě, odkud pochází Ambrozek, už je plyn v každé kapličce.
Ministr uvedl, že od příštího roku se tato praxe změní. Podle vládních návrhů by i rozpočet Státního fondu životního prostředí měla schvalovat vláda a sněmovna.

Kdo by měl také dostat peníze z fondu
Kongregace Šedých sester II. řádu svatého Františka
Na instalaci tepelných čerpadel pro objekty kláštera Lomec v jižních Čechách dostane 2,4 miliónu korun, tedy 90 procent z celkové investice.
Římskokatolická farnost stonava
Na demonstrační projekt temperování kostelů v Moravskoslezském kraji obdrží 4,1 miliónu, což je i celková cena akce.
NÁBOŽENSKÁ OBEC CÍRKVE ČESKOSLOVENSKÉ HUSITSKÉ V BRNĚ-ŽIDENICÍCH
Na instalaci tepelného čerpadla a solárního systému v obytné budově dostane 1,3 miliónu korun, tedy 90. procent z celkové investice.
FATIMSKÝ APOŠTOLÁT
Na vytápění areálu Kocířov v Pardubickém kraji biomasou obdrží milión korun, což je 90. procent z celkové investice. Zdroj: SFŽP
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů