Čtvrtek, 28. března 2024

Větrné elektrárny dostaly na Tepelsku absolutní zelenou

Větrné elektrárny dostaly na Tepelsku absolutní zelenou
Tepelsko - Na Karlovarsku nastává boom s výstavbou větrných elektráren. Zatímco na Božím Daru o jejich dalším umístění rozhodne až místní referendum, na Tepelsku ekologickou energii podpořili všichni tepelští zastupitelé.
Zde by měly být ale postaveny jiné stožáry než například na zmíněném Božím Daru.
"Před několika dny jsme měli jednání na radě města s Antonínem Reisem, zástupcem společnosti Proventi, která by chtěla větrné elektrárny u nás postavit. Naše zařízení by měla uplatňovat jinou technologii i jiné věže, které mají být až sto metrů vysoké s rotorem o devadesáti metrech v průměru," uvedl starosta Teplé Pavel Charvát.
Na Tepelsku by přitom mohlo stát dvacet, ale až třicet jedna větrných stožárů. Záleží na tom, která z předkládaných variant bude schválena. Tepelští radní nenechávají nic náhodě, byli dokonce společně se zástupci firmy Proventi i na stáži v Německu, Dánsku a Rakousku.
"Pro tyto účely jsme vytipovali tři lokality. Jde o Beranovku, Křepkovice a Pěkovice. S podrobnými podmínkami budou seznámeni i občané. Chceme, aby se k výstavbě vyjádřili ti, kterých se to bezprostředně týká," zdůraznil Charvát a podotkl, že je opravdu vzácná shoda, když všech sedmnáct zastupitelů větrné elektrárny podpořilo. Při naší nedávné anketě v Teplé však místní proti větrným elektrárnám nic nenamítají.
Město Teplá by za výstavbu elektráren získalo pět milionů korun, které by použilo na rozvoj Tepelska.
"Nemáme dostatek peněz například na opravu veřejných komunikací. Peníze by se nám určitě hodily," posteskl si tepelský starosta.
Reis ze společnosti Proventi byl konkrétnější.
"Mezi městem a námi by platily dvě smlouvy. Jedna by řešila finanční kompenzace v průběhu stavby, druhá pak po dobu provozu elektráren. Ročně by to pro Teplou znamenalo na základě této druhé smlouvy sto až dvě stě tisíc korun příspěvku," prozradil nám Reis.
Zatím společnost vypracovala přípravné studie. Už po Novém roce chtějí přijít na krajský úřad s konkrétní žádostí. Zpracovávají se rovněž materiály ohledně vlivu na životní prostředí.
"Nyní také čekáme, až parlament schválí zákon o podpoře výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. V současné době je v posledním čtení,"
dodal Reis.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů