Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo životního prostředí vypsalo tendr na licence pro výrobce bioetanolu. V letech 2007 až 2012 by podle podmínek tendru mělo maximálně pět producentů dodat dohromady dva miliony hektolitrů bioetanolu ročně. Výběrové řízení je dvoukolové, do druhého kola postoupí nejvýš osm firem. Do výrobních zařízení budou muset vítězové tendru investovat miliardové částky, investice by se jim měly vrátit díky daňovým úlevám a zajištěnému odbytu u dodavatelů pohonných hmot. Bioetanol bude z ekologických důvodů osvobozen od spotřební daně z paliv.

OLOMOUC - Do konce dubna příštího roku mohou obce a jejich svazky žádat o dotaci z Fondu na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury na území Olomouckého kraje. Pravidla pro poskytování příspěvků z fondu schválili krajští radní.
"Fond zřízený krajem bude podporovat výstavbu a rekonstrukci vodovodů, úpraven vod, kanalizací a čistíren odpadních vod i revitalizaci a obnovu pramenných oblastí. Bude z něj možné získat podporu také na opatření k ochraně zdrojů pitné vody i na zakládání a obnovu suchých poldrů," informoval Právo mluvčí krajského úřadu Tomáš Kocych.
Fond podle něj získává peníze z poplatků za odběr podzemních vod.
"Žadateli o dotace mohou být obce s počtem obyvatel do dvou tisíc nebo svazky obcí s počtem obyvatel 500 až 2000. Podpora bude poskytována formou nenávratné dotace, jejíž maximální výše smí dosahovat osmdesáti procent celkových nákladů. Zároveň nesmí přesahovat částku pěti miliónů korun na jednu akci," dodal mluvčí.

Litoměřice - Správa Chráněné krajinné oblasti České středohoří chystá otevření informačního centra. Infocentrum bude doplněno i stálou expozicí, kde se budou moci návštěvníci dozvědět o činnosti Správy CHKO nebo třeba o flóře a fauně Českého středohoří. Slavnostní otevření infocentra, které se bude nacházet přímo v budově Správy CHKO v Michalské ulici v Litoměřicích, se chystá na úterý 23. listopadu.

KOŠICE - Slovensko má nejvyšší výskyt medvědů na světě v přepočtu na rozlohu lesů, a proto je selektivní odstřel těchto šelem v pořádku, míní člen meziresortní komise pro velké šelmy a profesor Univerzity veterinárního lékařství v Košicích Juraj Ciberej. Ciberej ze zmíněných důvodů tak zcela nesouhlasí s akcemi ochranářů, kteří v uplynulých dnech uspořádali sérii protestů doma i v zahraničí proti udělení výjimky slovenského ministerstva životního prostředí na odstřel 63 medvědů v SR.

KUTNÁ HORA (jaz) - V části Kutné Hory Karlov musí zmizet motokrosová dráha. Důvod? Pracovníci krajského úřadu po místním šetření rozhodli, že při její stavbě byly porušeny zákony.

Podle mluvčího středočeského kraje Martina Kupky změnily terénní úpravy na více než dvou hektarech půdy odtok dešťové vody. Dále podstatně ovlivnily vzhled prostředí. V rozhodnutí stavebního úřadu přitom nebyla o terénních úpravách zmínka. Tím došlo k porušení stavebního zákona. Již dnes je zřejmé, že Česká inspekce životního prostředí bude požadovat sankce. Z vyjádření Karla Kerouše je patrné, že zjištění čeká ještě analýza z právního hlediska. Jasné také musí být, kdo vlastně začal na pozemku úpravy dělat. Viníkem totiž nemusí být nutně majitel pozemku, ale například ten, kdo úpravy zařizoval. Rozdílná může být i uložená výše pokuty, pokud je viníkem fyzická osoba, zaplatí až deset tisíc korun, u právnické jde výše pokuty až do sta tisíc. Ekologové postup krajského úřadu vítají, na území je totiž biotop chráněných druhů živočichů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů