Čtvrtek, 28. března 2024

Databáze elektrospotřebičů www.uspornespotrebice.cz umožňuje vyhledávat podle energetické třídy

K rychlé orientaci spotřebitelů k tomuto účelu slouží tzv. energetické štítky, které ze zákona musí být vystaveny přímo na spotřebiči
Databáze elektrospotřebičů www.uspornespotrebice.cz umožňuje vyhledávat podle energetické třídy

Rostoucí ceny energie na jedné straně a sílící konkurence mezi výrobci a prodejci elektrospotřebičů jsou dva základní faktory, přispívající k lepší orientaci zákazníků mezi domácími elektrospotřebiči z hlediska jejich provozní spotřeby energie. Kromě nákupní ceny spotřebiče totiž o jeho budoucích provozních nákladech většinou rozhoduje především spotřeba elektrické energie.

K rychlé orientaci spotřebitelů k tomuto účelu slouží tzv. energetické štítky, které ze zákona musí být vystaveny přímo na spotřebiči. V případě zásilkového a internetového prodeje se povinnost vztahuje na zveřejnění jednotlivých údajů, uvedených na štítku. Ze štítku se zákazník především dozví, do jaké energetické třídy byl spotřebič zařazen a jakou má provozní spotřebu elektrické energie.

Avšak vzhledem k tomu, že ne ve všech případech je tato povinnost dostatečně naplňována, SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. založilo internetovou stránku www.uspornespotrebice.cz, na které je možné vyhledat jednotlivé spotřebiče i podle jejich energetické třídy a ke každému z nich si nechat zobrazit energetický štítek ve stejné podobě, jak by jej zákazníci měli najít v jednotlivých obchodech.

Internetová stránka www.uspornespotrebice.cz obsahuje více než tisíc spotřebičů bílé techniky označovaných energetickými štítky - v kategoriích pračky, sušičky prádla, chladničky a mrazničky a myčky nádobí. V nejbližších dnech k nim budou doplněné i elektrické trouby. Ve všech případech se jedná o volně stojící i vestavné spotřebiče.

Návštěvníci stránek mají možnost vyhledat spotřebič podle energetické třídy a následně porovnat jeho provozní spotřebu, ale i další parametry, s konkurenčními výrobky.
Vzhledem k zákonné povinnosti uvádět energetické štítky při prodeji vyjmenovaných výrobků se však zákazníkům doporučuje sledovat je v každém případě a v každém obchodě.

Aktuální seznam prodávaných výrobků a jejich cen poskytla společnost K.D.Marketing, s.r.o., provozovatel www.obchodni-dum.cz, největšího čistě internetového obchodu v ČR.

Internetová stránka však obsahuje i další užitečné informace, návod pro spotřebitele jak šetřit energii, zdroje dalších informací v problematice energetického štítkování a odkaz na platnou legislativu pro podrobnější informace.

Kontakt:      
Juraj Krivošík
SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.
Americká 17
120 00 Praha 2
juraj.krivosik@svn.cz
tel.: 224 252 115
fax: 224 247 597

Povinnost uvádět energetické štítky se od 1. srpna 2004 vztahuje na následující spotřebiče:

Automatické pračky
Bubnové sušičky prádla
Pračky kombinované se sušičkou
Chladničky, mrazničky a jejich kombinace
Myčky nádobí
Elektrické trouby
Elektrické ohřívače vody
Zdroje světla
Předřadníky k zářivkám
Klimatizační jednotky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů