Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

KINSKÝ PRAVOMOCNĚ PROHRÁL DALŠÍ SOUD, NEZÍSKAL RAKOVNICKÉ LESY
František Oldřich Kinský pravomocně prohrál další spor - tentokrát se společností Lesy ČR. Podle Krajského soudu v Praze nemá Kinský nárok na 32 hektarů lesa na Rakovnicku. Verdikt je dvanáctým pravomocným v pořadí, Kinský u českých soudů podal přes 150 žalob. Kinský dosud pět sporů vyhrál, včetně včerejšího jich sedm prohrál. Spor o lesy na Rakovnicku Kinský již třikrát prohrál u Okresního soudu v Rakovníku, odvolací soud mu případ kvůli procesním chybám dvakrát vrátil

Mimořádně mohutný a vitální jilm v Poustce (okres Liberec) je podle ústředního seznamu památných stromů, který vede Agentura ochrany přírody a krajiny, nejmohutnějším exemplářem svého druhu v zemi. Obvod kmene činí 482 cm, výška jilmu 32 m a stáří lze odhadnout na 200 let.

Energetický program
Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie na rok 2005 schválila minulý týden vláda. Program, který je gesčně rozdělen mezi 11 ministerstev, podporuje realizaci opatření k hospodárnému užití energie a snížení zátěže životního prostředí.
Část programu, která je v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu, se týká například podpory zpracování územních energetických koncepcí a energetických auditů, kombinované výroby elektrické energie a tepla, vyššího využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Dále také opatření ke snížení energetické náročnosti průmyslových podniků nebo energetického hospodářství a budov pro potřeby bydlení, školství, zdravotnictví a občanské vybavenosti. Příjemcem podpory, která je poskytována formou dotace, mohou být podnikatelé, neziskové organizace, obce, města, kraje a jimi zřizované organizace.

Knihy - Země
Výpravný obrazový průvodce naší planetou zachycuje drama, sílu a krásu procesů utvářejících Zemi a bere čtenáře na cestu od podmořských hlubin po deštné lesy, přes pohoří světa i vyprahlé pouště. Kniha obsahuje jedinečný přehled nejpůsobivějších pokladů zemského povrchu. Klíčové útvary pevniny a moří i atmosférické jevy jsou podrobně popsány v poutavých profilech, doplněných vynikajícími fotografiemi a názornými mapami. Kniha zohledňuje i působení člověka na životní prostředí ve zcela unikátních kapitolách o zemědělské, průmyslové a urbanizované krajině. Grafická schémata a nákresy stejně jako srozumitelný a fundovaný text seznamují čtenáře i s počátky Země a silami, které dodnes ovlivňují tvář naší planety.

Sériové modely i futuristické prototypy si každoročně dávají dostaveníčko na akci Challenge Bibendum, která dokládá úspěchy konstruktérů automobilů na cestě za ekologicky přijatelnými dopravními prostředky zítřka. Všem vozům, které na soutěži Challenge Bibendum předvádějí své výkony, je společná snaha o maximální úsporu zdrojů energie a podporu ekologické mobility lidstva. Letošní ročník soutěže Challenge Bibendum se konal v čínské Šanghaji a automobilka Audi si z něj odvezla celou desítku ocenění. Prestižní značku v Číně reprezentovaly tři modely: Audi A2 1.2 TDI, které je jediným pětidveřovým vozem, jež dokáže ujet 100 km se spotřebou pod 3 litry na 100 km, Audi A8 3.0 TDI, luxusní limuzína s hliníkovým rámem poháněná vznětovým motorem s piezoelektrickými vstřikovači a hybridní prototyp Audi A2H2.

POZVÁNKA
na tiskovou konferenci na téma:  Natura 2000 v České republice – národní seznam evropsky významných lokalit, která se koná v pátek 19.listopadu v 10:00 na Ministerstvu životního prostředí (Vršovická 65, přízemí). Na vaše otázky bude odpovídat náměstek a ředitel sekce ochrany přírody Ladislav Miko, náměstek ředitele Agentury ochrany přírody František Pojer a další. 

Obyvatelé Českých Budějovic budou při placení za svoz komunálního odpadu příští rok zřejmě muset sáhnout hlouběji do kapsy.
Poplatek se totiž pravděpodobně zvýší ze 444 na 492 korun na osobu a rok. Konečné slovo bude mít zastupitelstvo. ČTK to řekl náměstek českobudějovického primátora Tomáš Kubín.
"Došlo ke změně sazeb DPH, pro nás to znamená obrovský nárůst výdajů na zajištění odpadového hospodářství," zdůvodnil možné zvýšení poplatku Kubín. Dodal, že letos ještě mělo město tyto služby předplacené, takže se jej zvýšená sazba nedotkla. Letos bude stát České Budějovice likvidace veškerého odpadu zhruba 60 milionů korun. V tom je zahrnut také provoz sběrných dvorů, odpadové koše či černé skládky. "Pokud odečtu od těch výdajů to, co vybereme na odpadu, tak jsme letos dotovali odpadové hospodářství jako město 20 miliony korun," řekl Kubín. Dodal, že v roce 2005 vzrostou náklady na likvidaci odpadu až na 75 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů