Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Více než 60 zemí přistoupilo k dohodě zakazující v Atlantickém oceánu lovit žraloky kvůli jejich ploutvím. Ochránci přírody očekávají, že další regiony světa ležící u jiných oceánů se k tomuto trendu přidají, což zvýší ochranu žraloků jako ohroženého druhu. Souhlas zemí s dohodou oznámila na svém víkendovém zasedání v americkém New Orleansu Mezinárodní komise pro ochranu atlantických tuňáků, která se věnuje ochraně i jiných druhů mořských živočichů.
Organizace navrhla ochranu žraloků z podnětu USA. Žraločí ploutve jsou uznávanou delikatesou v Asii, kde je lze prodat za vysoké ceny. Porce polévky ze žraločích ploutví se například v Singapuru prodává podle organizace WildAid za sto amerických dolarů, protože se věří, že má téměř zázračné účinky.

Už devátým rokem jezdily v uplynulé turistické sezoně po Šumavě ekologické zelené autobusy a letos byl o ně opět takový zájem, že na některých linkách bylo nutné posílit spoje. Autobusy letos cestovalo téměř 111 tisíc osob, shodně jako v loňském roce. V roce 2002 služeb ekobusů využilo 95 tisíc lidí. " Svůj vliv tu vedle dobrého počasí jistě sehrálo i nasazení komfortnějších autobusů s klimatizací a nabídka dvojnásobné přepravní kapacity pro kola, kterou lidé také plně využili," řekl mluvčí šumavského národního parku Radovan Holub. Pátou sezonu má za sebou letos další dopravní projekt Dostupná Šumava, určený pro seniory a hůře pohyblivé občany. Autobusy jezdily na jaře a na podzim. Zatímco na jaře byly z poloviny prázdné, na podzimní termíny už museli provozovatelé některé zájemce odmítat. " Celkem 566 spokojených pasažérů se opět potěšilo z návštěvy míst, která mnozí znali z časů ještě předválečných," doplnil Holub.

Na počátku letošního roku začala pětitýdenní výprava pěti českých přírodovědců na Antarktidu. Ti zahájili výzkum ostrova James Ross, na kterém bude postavena česká vědecká základna. Ta se momentálně transportuje lodí z Evropy do jižní Chile, odtud se postupně lodí přepraví na ostrov James Ross. V průběhu ledna až března, až základnu stavaři smontují, zahájí činnost. Mise je "dítětem"České geologické služby a Univerzity Karlovy, financuje ji ministerstvo životního prostředí. Vědci opět budou zkoumat změny klimatu za posledních 10 tisíc let. Výsledky by měly přispět k diskusi o tom, zda a do jaké míry je za klimatické změny zodpovědný člověk. Současně zkoumají vznik takzvaných antarktických oáz. Jsou to oblasti, z nichž ustoupil ledovec a ve kterých se začíná objevovat první život v podobě rostlin, jako jsou mechy a lišejníky. Ekologové upozorňují na vliv globálního oteplování, které podle jejich názorů způsobuje i zmenšování Antarktidy Jak se prakticky změny klimatu na ledovém kontinentu mohou zkoumat? "Jak se střídavě oteplovalo a ochlazovalo, dokládají kamenné valy - morény, které ukazují, kam až který ledovec došel. Stáří kamenů lze vyzkoumat například rozborem zachycených pylových zrn,"uvedl šéf expedice Petr Mixa. Lidská zodpovědnost za klimatické změny se dá vyvodit porovnáváním rychlostí změn v různých epochách Země.

DZURINDA: PRVNÍ NABÍDLI POMOC ČEŠI, NA TATRY JISTĚ NEZAPOMENOU
Česko bylo první zemí, která nabídla Slovensku pomoc při odstraňování následků ničivé vichřice ve Vysokých Tatrách. Při návštěvě Brna to řekl slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Slovensko podle něj nabídku jistě využije poté, co zmapuje škody, a co se do postižených oblastí plně vrátí život. Na případné požadavky východních sousedů nyní čeká české ministerstvo zahraničí. Za nejdůležitější Dzurinda pokládá, aby Češi na Tatry nezanevřeli. Pomoci jim podle něj mohou například tím, že v nich stráví nejbližší prázdniny, i když tyto hory již nejsou tak krásné, jako bývaly. Má to obrovský význam neodepsat Tatry a ukázat, že jsou stále naše, ať už jako náš (slovenský) národní symbol, nebo Čechů, kteří je rádi navštěvují, doplnil premiér.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů