Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon zrušil svoje nariadenie o zákaze vstupu občanov do lesných porastov na celom území SR. Ako minister uviedol na utorňajšej tlačovej besede, škody po piatkovej víchrici sa dotýkajú prevažne dvoch krajských lesných úradov, a to v Prešove a Žiline. O vstupe do lesov v pôsobnosti týchto dvoch úradov budú rozhodovať ich prednostovia.

STÁT ZTRATIL ZÁJEM O TĚŽBU ZLATA
České granáty se možná budou v tuzemsku těžit i další desítky let, zlato však ne. Stát o těžbu nemá zájem a ekologičtí aktivisté hrozí precedentem. Nejnovější rozhodnutí ministra životního prostředí zní: definitivní ne firmě Altenberg, která žádala o povolení přípravy průzkumu v bývalých státních dolech ve Zlatých Horách na Jesenicku. V případě granátů, o jejichž průzkum usiluje družstvo Granát z Turnova, se vše bude znovu prověřovat. Přitom s oběma záměry místní pobočky ministerstva nejprve souhlasily. Po odvolání ekologů však rozkladová komise, která je poradním orgánem ministra, původní rozhodnutí změnila a ministr je potvrdil. Firma slíbila v případě obnovení těžby vytvořit sto až sto padesát nových pracovních míst, což na Jesenicku, kde dosahuje míra nezaměstnanosti k dvaceti procentům, lidé vítají.

ČESKO NABÍZÍ SLOVÁKŮM POMOC V TATRÁCH, PŘIPRAVENO JE 50 HASIČŮ
Česká republika nabídla Slovensku pomoc při odstraňování ničivých škod, které v Tatrách o víkendu napáchala silná vichřici. Do několika hodin je připravena vyslat na Slovensko 50 hasičů, řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Připravenost Česka pomoci Vysokým Tatrám v telegramu zaslaném slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi potvrdil také jeho český protějšek Václav Klaus.

EKOLOGOVÉ: ČEŠI DALI NA TATRY MILION, ZÁJEM O SBÍRKU JE OBROVSKÝ
Obrovský je podle ekologů zájem Čechů o obnovu vichřicí zničených Vysokých Tater. Za 24 hodin od chvíle, kdy ekologická Nadace Partnerství v pondělí vyhlásila sbírku na výsadbu stromů ve slovenských velehorách, věnovali Češi na Tatry milion korun. Za tuto částku lze vysázet 10.000 nových stromů. Takový zájem jsme ani ve snu nečekali, řekl ředitel brněnské nadace Miroslav Kundrata. Na konto přicházejí stále další peníze. Do sbírky se zapojilo již 36.000 lidí. Lidé mohou i nadále přispět na Tatry odesláním takzvané dárcovské textové zprávy v podobě DMS TATRY z mobilního telefonu na číslo 877 77. Za zprávu odesílatel zaplatí kolem 35 korun, 27 korun dostanou Tatry.

BARROSO PŘISLÍBIL POMOCI SLOVENSKU PO NIČIVÉ VICHŘICI
Předseda Evropské komise José Barroso přislíbil slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi pomoc Evropské unie při odstraňování následků ničivé vichřice, která postihla tatranské lesy. EU si přeje pomoci Slovensku a podpořit ho jako jiné členské státy, které čelily podobným živelným pohromám. Nejprve je však třeba, aby slovenské úřady vyčíslily rozsah způsobených škod, uvedl Barroso po přijetí slovenského hosta. Rozsah škod je tak veliký, že skutečně naplňuje podmínky stanovené EU (pro čerpání pomoci z fondu solidarity). Jsem přesvědčen, že slovenská vláda udělá vše pro to, abychom do deseti týdnů, jak požadují podmínky EU, předložili úplnou, jednoznačnou a konkrétní zprávu, ujistil Gašparovič

Likvidace skládky toxických odpadů ze 70. let minulého století nedaleko obce Jetřichov na Náchodsku skončila. Státní fond životního prostředí zaplatil za likvidaci odpadů a terénní úpravy zhruba 50 miliónů korun. Další prostředky bude zřejmě nutné investovat do vyčištění v minulosti kontaminovaných podzemních vod v okolí, řekl ČTK Jiří Malík ze Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

České Budějovice - Páteční odpoledne v hotelu Royal Kanon bude od 13 hodin věnováno slavnostnímu křtu druhého vydání multimediálního CD-romu s názvem Myslivecká encyklopedie 2005, jehož vydavatelem je elektronické nakladatelství Grand holding.
Obsáhlá myslivecká encyklopedie byla připravena v součinnosti s odborníky ministerstva životního prostředí pod redakčním vedením Vladimíra Hanzala, mezinárodně uznávaného autora specifikovaných publikací, který v současné době působí na katedře ekologie Zemědělské fakulty JU. Záštitu nad jedinečným projektem tohoto druhu převzala Českomoravská myslivecká jednota, jejíž zástupci se také páteční slavnostní prezentace zúčastní, společně s hosty z odboru životního prostředí krajského úřadu, českobudějovického magistrátu i dalšími pozvanými.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů