Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

SENÁT JE PRO LIBERALIZACI TRHU S ENERGIEMI
Senát souhlasil se záměrem vlády liberalizovat do roku 2007 trh s elektrickou energií a s plynem. Velké podniky si tak budou moci už od nového roku vybrat svého dodavatele zemního plynu. Počítá s tím novela energetického zákona. Senátoři proti obsahu zákona neměli výhrady, vrátili ji ale Poslanecké sněmovně kvůli změně účinnosti. Podle verze schválené sněmovnou měla novela nabýt účinnosti už 1. prosince, tedy za necelý týden. Novelu ale musí posoudit ještě prezident, který má na to lhůtu 15 dnů. Senátoři proto navrhli, aby novela nabyla účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Senát se naopak neztotožnil s návrhy, aby zrušil dotování elektřiny vyrobené spalováním odpadů.

Bratislavská rafinérie Slovnaft, která patří do skupiny maďarského koncernu MOL, investovala do hloubkového odsíření motorové nafty 3,2 miliardy slovenských korun. Výroba ekologičtější nafty odpovídá přísnějším požadavkům EU, které budou platit od roku 2005, ale i od ledna 2009. "Nová výrobní jednotka dále posílí postavení a konkurenční výhodu Slovnaftu na evropském trhu díky produkci vysoce kvalitní nafty bez síry v celém objemu naší produkce," uvedl generální ředitel Vratko Kaššovic.

Ještě celý příští rok bude levnější ubytování v hotelích a penzionech. Sněmovna totiž službu ponechala v nižší pětiprocentní sazbě DPH. Předloha, kterou ještě musí podepsat prezident republiky, počítá i s tím, že bude levnější ubytování vysokoškoláků, vstupné do muzeí, zoologických zahrad anebo na historické památky.
Ministr financí Bohuslav Sobotka není schváleným zákonem nijak nadšen. "Ten zákon o rok prodlužuje zachování snížené sazby u ubytovacích služeb, to znamená, předpokládá se výpadek zhruba tři miliardy korun na příjmové straně státního rozpočtu. To je věc, se kterou se bude muset vláda během roku vyrovnat, je to rozhodnutí parlamentu a já jsem přirozeně s tímto návrhem nesouhlasil, ale je to výsledek koaliční dohody."
Návrh senátorů, kteří chtěli zlevnit také nečokoládové cukrovinky a svoz a likvidaci komunálního odpadu, sněmovna odmítla. Ministr Sobotka měl totiž strach, že státní pokladna by přišla o příliš velkou částku z daní.

Obsah škodlivých látek v těle lososů je stále předmětem rozporů mezi odborníky. Vědci ze State University of New York publikovali v časopise Science jejich zjištění, že úroveň polychlorovaných bifenylů (PCB) v tělech chovaných lososů je v průměru desetkrát vyšší, než u volně žijících lososů.
Koncentrace PCB u chovaných lososů se pohybovala mezi 20 až 50 ppb, zatímco u volně žijících byla menší než 5 ppb. Rozporné jsou však postoje vládních agentur. Americké ministerstvo životního prostředí (EPA) vydalo směrnici, že u ryb chycených rekreačně by jejich konzumace neměla nikdy překročit úroveň 50 ppb bifenylů. Splnění této směrnice by tudíž znamenalo konzumaci pouze jednoho lososa z chovných sádek měsíčně. Naproti tomu americké ministerstvo zemědělství (FDA) vydalo nařízení, že komerční ryby s obsahem PCB vyšším než 2000 ppb by neměly být vůbec prodávány. Představitelé FDA prohlašují, že úroveň kontaminantů v tělech lososů nepředstavuje žádné zdravotní nebezpečí a doporučuje spotřebitelům, aby neměnili konzumaci chovaných lososů.

Prvního října 2004 nabyla účinnosti vyhláška č. 504/2004 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 382/2001 Sb., o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě. Změněná vyhláška vyšla v částce 175/2004 Sb.

Jedná se celkem o čtyři změny znění, a to pouze přílohy č. 1 vyhlášky. Všechny provedené změny se týkají vyplňování formulářů a jsou ve vazbě na zrušení okresů a jejich nahrazení obecními úřady s rozšířenou působností či správními obvody hl. m. Prahy. Týkají se změn kódů pro potřeby evidence, značení je podle číselníků, které byly zavedeny sdělením Českého statistického úřadu, vyhlášeného ve Sbírce zákonů pod č. 471/2002 Sb. Věcně zůstává odborná náplň vyhlášky zcela beze změny. Znění ve formulářích "okresní úřad" a "kód okresu (CZ-NUTS 4)" je nahrazeno zněním "obecní úřad s rozšířenou působností či správní obvod hl. m. Prahy" a "Kód ORP (SOP)".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů