Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výrazná většina Švýcarů se v referendu vyslovila pro zákon o výzkumu kmenových buněk z lidských embryí. Podle konečných výsledků 66,4 procenta voličů hlasovalo pro příslušný zákon a 32,8 procenta jej odmítlo. Referendum o zákonu, který švýcarský parlament přijal v loňském roce, prosadili odpůrci potratů, sdružení katolických i evangelických lékařů i některé ekologické formace. Švýcarská vláda voličům doporučila, aby pro zákon, který prý stanovuje "jasné a přísné meze", hlasovali.

Brno/ Uherské Hradiště Studenti z brněnského gymnázia Elgartova získali v národním kole soutěže Mladí tvůrci pro Dunaj cenu ministerstva životního prostředí. Ministerstvo ocenilo jejich výtvarný projekt Svitava s námi a my s ní. Cenu převzali o víkendu v Uherském Hradišti během festivalu Týká se to také tebe, zaměřeného na filmy s ekologickou tematikou. "Soutěž vyhlásila Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje a konala se v zemích, které spadají do povodí této řeky. Děti od mateřských až po střední školy měly vytvořit výtvarné dílo inspirované motivem přírodních vod nebo jejich okolí,"uvedla předsedkyně soutěžní poroty Marta Nováková z ministerstva životního prostředí. Zajímavé na vítězném projektu bylo nejen dílko samotné, ale i způsob, jakým vzniklo. "Šli jsme k řece a vytahali z ní různé věci - skateboard, kusy umyvadel a další odpadky. Z nich jsme pak sestavili vodní příšeru,"popsal student 2. C Petr Severa, který společně s dalšími zástupci třídy cenu přebíral. K soutěži prý studenty přivedl jejich učitel výtvarné výchovy. Soutěž má podle Marty Novákové posílit vztah k dětí k přírodě a zvláště řekám. "I když Dunaj Českou republikou neprotéká, patříme k jeho povodí a můžeme mu na našem území z ekologického hlediska velmi uškodit,"dodala Nováková.

Výpusti přehrady Glen Canyon Dam chrlily od neděle do minulého pátku 1160 krychlových metrů vody za sekundu, čtyřnásobek oproti normálnímu provozu (Slapská přehrada pouští 300 m3, při povodních v roce 2002 stoupl průtok na 3700 m3). Pod dohledem vědců, rybářů a ochranářů přírody se korytem řeky Colorado hrnula hnědá masa plná splavené země, která se do řeky nad přehradou dostala po vydatných říjnových deštích. Cílem pokusu je dostat do řeky protékající 446 metrů dlouhým amísty až 1800 metrů hlubokým Grand Canyonem více usazenin, které vytvoří naplaveniny na dně apláže na březích. Přehrada totiž již čtyřicet let brání přirozenému pohybu naplavenin, zadržuje jich téměř devadesát procent. Změna říčního koryta ovlivňuje životní prostředí několika živočišných druhů, například ryby jelce nebo zpěvného ptáka lejska. První podobný pokus provedli vodohospodáři již v roce 1996, ovšem bezúspěšně. Voda totiž nebyla zakalena po deštích, a tak umělá záplava pouze nadzvedla dosavadní naplaveniny a nepřinesla nové, plné nezbytných živin. Bennett Raley ze státní vodohospodářské agentury přiznal v listu New York Times: " Hrát si na Boha je těžší, než jak to vypadá." Tentokrát se chtějí všichni účastníci pokusu ujistit o úspěchu: rybáři a ochranáři budou rok a půl sledovat břehy řeky, geologové prozkoumají změny v řece pomocí leteckých fotografií a radaru, který odhalí tvar dna.

Tlustice - Rekultivace staré skládky nedaleko Tlustice vyjde obec na 365 tisíc korun. Skládka je od 80. let minulého století uzavřena. Za tu dobu zarostla travou.
"Všechny úřady ji evidují jako dosud nezrekultivovanou. Zažádali jsme u Státního fondu životního prostředí o dotaci. Máme písemný slib na sto čtyřiačtyřicet tisíc korun, ale dostaneme je až příští rok," řekl starosta Tlustice Josef Červený. Obec zatím nechala skládku utěsnit jílem, aby z ní nic neprosakovalo, a navézt tam ornici. "Zbývá vysadit stromky," konstatoval tlustický starosta Červený.

Společnost OMV ČR zahájila 29. 11. na čerpací stanici OMV Prostějov-Žešov jako první v České republice prodej nového přípravku, určeného pro nákladní a užitkové vozy vybavené systémem SCR (selektivní katalytická redukce). ČR je po Německu a Rakousku třetí evropskou zemí, kde je tato směs nabízena. Provozní látka AdBlue umožňuje již nyní splňovat přísné evropské emisní limity EURO IV a V, vstupující v platnost v roce 2005 a 2008. Jejím použitím dochází k výraznému snížení produkce škodlivin při stejné spotřebě paliva.

Dva ekobusy v Prostějově - Prostějov se stane prvním městem u nás, jehož ulice budou křižovat autobusy městské dopravy Ekobus City Plus. Autobusy na zemní plyn s kapacitou 100 osob provozuje First Transport Lines a. s. V emisích se, na rozdíl od naftových motorů, nevyskytují žádné pevné částice a ve srovnání s motorem vznětovým vyprodukuje ekologický motor za rok (při ujetí 50 tis. km) o 8200 kg zplodin méně. V ekologickém trendu chce FTL pokračovat.

Výstavu, která představila geografické informační systémy v praxi, uspořádala v Martinickém paláci v Praze firma ARCDATA Praha s Útvarem rozvoje hlavního města Prahy. Vystavené mapy jsou výsledkem prací řady organizací a firem, které používají počítačovou technologii geografických informačních systémů k tvorbě map. Tyto výstupy pak slouží jako podklad pro rozhodování v řadě oborů lidské činnosti, například v územním plánování, ochraně životního prostředí, při řešení krizových situací a mnoha dalších. Vystavené práce byly představeny na 13. konferenci uživatelů GIS v ČR a při finále soutěže "Student GIS projekt".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů