Čtvrtek, 28. března 2024

Audit k eurofondům

Audit k eurofondům
Kdo a proč si ho objednal?
Audit připravenosti České republiky na čerpání peněz ze strukturálních fondů a z Fondu soudržnosti si u soukromé společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) objednalo Ministerstvo financí. Chtělo se tak ujistit, že Brusel Česku bez problémů vyplatí 2,63 miliardy eur, které si vyjednalo na summitu v Kodani v roce 2002.
Kde všude probíhal?
Auditoři z PwC zkoumali dodržování bruselských pravidel v asi šedesáti českých institucích. Tedy všude, kde mají co do činění s fondy EU.
Preventivním auditem prošly například všechny tzv. řídící orgány (Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství), platební orgán (Ministerstvo financí), zprostředkující subjekty (např. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo dopravy, Centrum pro regionální rozvoj nebo Nadace pro rozvoj občanské společnosti) a další.
Jak se hodnotilo?
Auditoři hodnotili, zda je vše v souladu s nařízeními Evropské komise a dalšími normami.
Nedostatky, které objevili, "známkovali" písmeny H (od angl. high risk), M a L. Chyby označené "háčkem" považují za ty nejzávažnější, které je třeba okamžitě odstranit. "Emka" se mají napravit do tří měsíců, "elka" do pěti.
Které resorty obstály?
Kladné vysvědčení vystavila firma PwC jen dvěma z deseti programů.
Uspělo Ministerstvo průmyslu a obchodu (zpráva o jeho Operačním programu Průmysl a podnikání má 104 stran, na nichž se jen 28krát objevuje "H") a Ministerstvo zemědělství (Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství, 102 stran, 20krát "H").
Ministerstvo financí oběma udělí takzvanou certifikaci - pomyslné razítko, které jim umožní čerpat z evropských fondů.
Kdo neprošel?
Negativní výrok auditorů dostaly: Program iniciativy Společenství Equal (MPSV, 32krát "H"), Operační program Rozvoj lidských zdrojů (MPSV, 140krát "H"), Operační program Infrastruktura (MŽP, 176krát "H"), Společný regionální operační program (MMR, 90krát "H"), Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS II Praha (MPSV, 124krát "H"), Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu NUTS II Praha (MMR, 58krát "H"), Program iniciativy Společenství Interreg IIIA (MMR, 72 stran, 55krát "H").
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů