Středa, 24. dubna 2024

Průkopnická solární elektrárna

Průkopnická solární elektrárna
V Austrálii byl zahájen zajímavý projekt na získávání "čisté" elektrické energie. Jde o geniálně jednoduché využití proudu stoupajícího horkého vzduchu, nad nímž se v horkém počasí vytváří oblak typu cumulus. S výjimkou podpory při plachtění větroňů nebo jiných lehkých letounů nepřináší toto proudění žádný přímý energetický zisk. Takový sloup se však dá jednoduše vytvořit uprostřed kruhového zaskleného pole, uzavřít do betonového komína a může se mu pak svěřit pohon axiálních turbín se svislou osou.

Právě taková jednotka solární elektrárny o výkonu 200 MW se začala stavět severně od Melbourne a její betonová válcovitá, mírně konická dutá věž o průměru 130 m dosáhne rekordní výšky 1000 m. Zdrojem horkého vzduchu je kruhové zasklené pole o rozloze 35 km2, které je základem tvorby vzestupného proudění. Jeho rychlost asi 50 km/h odpovídá síle větru 7 podle Beaufortovy stupnice. Tuto funkci již ověřili němečtí inženýři na malém poloprovozním zařízení ve Španělsku. Skutečná elektrárna v Austrálii se staví nákladem asi 600 mil. EUR a její dohotovení je plánováno na rok 2005.

V hustě osídlených krajinách je takové řešení nemyslitelné, ale právě v australské poušti, v Severní Africe nebo v Indii je takový projekt lákavý a zabezpečuje i dostatek slunečního záření v průběhu celého roku. Takové elektrárny, postavené například na pouhých čtyřech procentech pouště na Sahaře, by pokryly spotřebu elektrické energie celé Evropy. Elektřina vyráběná z fosilních zdrojů je zatím asi o 40 % levnější, ale tato skutečnost se může výhledově značně změnit ve prospěch energie ze solárních elektráren. Jak bude ubývat ložisek ropy a zemního plynu, tak budou stoupat náklady na jejich těžbu a zvyšovat se jejich cena.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů