Pátek, 29. března 2024

Kompaktní konstrukce a nízká hlučnost

Nástupcem populární řady tepelných čerpadel Airmaster společnosti Master Therm CZ se stal Airmaster 2.
Kompaktní konstrukce a nízká hlučnost
Jedná se o osvědčenou dělenou (split) konstrukci tepelného čerpadla vzduch/voda s kompresory řady ZH, která má oproti dříve používanému typu ZR vyšší topný faktor a širší rozsah použití. Navíc je nové čerpadlo díky reverznímu chodu schopno chladit (klimatizovat). Výhodou je i podstatné snížení hlučnosti vnitřní i vnější jednotky.

Odhlučnění vnitřní jednotky bylo dosaženo vložením zvláštního kmitacího rámu. Venkovní jednotka je vlastní konstrukce s nízkohlučnými ventilátory s plynulou regulací otáček, odolná proti povětrnostním vlivům a instaluje se buď na rám určený pro instalaci na zem, nebo na rám pro umístění na venkovní stěnu objektu. Vnitřní jednotka se instaluje do kotelny - strojovny.

Pro malé i velké kotelny

Tento typ tepelného čerpadla se uplatňuje především pro objekty s podlahovým vytápěním nebo otopnými tělesy, která však musí být dimenzována na maximální teplotní spád 50/40 °C.

Další inovací je možnost výběru ze dvou typů vnitřních jednotek AKU (s rozměry 590 x 640 x 1800 mm) a MINI (590 x 640 x 1000 mm), vhodné pro instalace, kde není třeba nová akumulační nádoba).

Pokud při činnosti tepelného čerpadla nastane namrzání vlhkosti na vzduchovém výměníku venkovní jednotky (typicky při venkovních teplotách pod 7 °C), dochází v pravidelném časovém intervalu k reverzaci jednotky a rozpuštění namrzlé vlhkosti. V případě nestandardních podmínek lze jednoduchým způsobem ručně aktivovat režim odtávání. U verze Airmaster 3 je použit inteligentní "samoučící se" odtávací systém, který optimalizuje odtávání.

Vnitřní a venkovní jednotky -typ AKU

K vybavení tohoto typu patří hermetický spirální kompresor, uložený na antivibračních elementech, který je umístěný na kmitací desce, dále akumulační nádoba o objemu 180 litrů s vestavěným elektrokotlem a předehřevem TUV formou "negativního boileru", která je osazena vypouštěcím a odvzdušňovacím ventilem. Obsahuje veškeré regulační, ochranné a bezpečnostní prvky (expanzní ventil, presostaty, filtrdehydrátor, odlučovač kapalného chladiva). Vestavěný elektrorozvaděč má jištění všech komponentů a ovládání HDO (tepelná ochrana kompresoru, proudový chránič, jističe elektrokotle, oběhového čerpadla). Systém MaR s regulátorem Dixell Ichill s ekvitermem řídí spouštění kompresoru, přepínání elektrokotle a odtávání. Horizontální vzduchový výměník obsahuje měděné potrubí a hliníkové lamely, nízkohlučný axiální ventilátor má plynulou regulaci otáček.

Podle požadavků je možné doplnit plnohodnotné chlazení a barvu vnitřní jednotky.

Další verze tepelného čerpadla Airmaster 3 obsahuje elektronický expanzní ventil, ovládaný krokovým motorem, řídicí systém Carel PCO2 s možností napojení na internet či GSM, ovládací panel s grafickým displejem, inteligentní odtávací systém a možnost řízení až šesti topných okruhů, z toho čtyř směšovacích.

Díky kompaktní konstrukci jak vnitřní, tak i venkovní jednotky se na místě instalace provádí pouze napojení na potrubní systém, připojení k napájení, potrubní propojení obou jednotek a případné doplnění chladiva. Instalace je tedy rychlá a oproti jiným systémům i levná.

Podle materiálů firmy Master Therm CZ, s.r.o.


Vzdálenost Hlučnost [dB"A"]

[m] Otáčky ventilátoru

max. mid. min.

1 63 58 53

2 59 54 48

3 57 52 45

4 55 52 45

5 53 49 41

10 50 45 38
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů