Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zdravé životní prostředí není zadarmo

Zdravé životní prostředí není zadarmo
Ochrana přírody zdražuje stavby o miliardy zněl titulek článku (HN 1. prosince), v němž si na tento fakt stěžovali zástupci různých firem. Ano, ochrana přírody stojí peníze. Stejně tak stojí nemalé finanční prostředky dodržování protipožárních norem, hygienických a dopravních předpisů či ochrana zdraví při práci. Prostě vše, co podnikáme pro ochranu svého zdraví či své bezpečnosti.
S jistou mírou nadsázky bychom mohli říci, že stavby zdražuje i "nezodpovědnost" firem, které si účtují příliš velké částky za dodávky betonu - koneckonců, kdyby byl beton zadarmo, investoři by výrazně ušetřili.
Nyní ale vážně - ke kultuře všech vyspělých států, včetně českého, patří i to, že chrání svou přírodu. Zachovalé a zdravé životní prostředí patří totiž k základním životním standardům, stejně jako kvalitní zdravotnictví, školství či nezávislá média.
Zákony zajišťují, že česká krajina a lidé, kteří ji obývají, nezmizí pod nánosem betonu a odpadků, nezadusí se výfukovými plyny či kouřem z továrních komínů. Zaručují, že stavby budou respektovat ráz krajiny, že nezničí poslední zbytky přírody, které v naší industrializované zemi ještě máme. Dávají lidem možnost ovlivnit, zda jim za domem vyroste nová chemička nebo lom. Umožňují hledat taková řešení, která budou minimalizovat dopady stavby na zdraví a životní pohodu občanů. Zkrátka zajišťují, abychom mohli zdravě a příjemně žít.
Není náhodou, že komunismus se kromě ignorování lidských práv vyznačoval i naprostou lhostejností k našemu okolí. Zdravé životní prostředí bylo proto jedním ze základních požadavků, které zaznívaly - zejména na severu Čech - v roce 1989.
Ano, stojí to peníze. Kdybychom přírodu nechránili, zaplatili bychom ale mnohem vyšší cenu. Některým stavebním firmám se to možná úplně nelíbí. Ovšem velká většina českých občanů je jiného názoru a požaduje, aby jim stát zdravé životní prostředí zajistil.
Autor je ministrem životního prostředí (KDU-ČSL)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů