Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda neschválí ani strategii, ani udržitelného rozvoje

Vláda neschválí ani strategii, ani udržitelného rozvoje

Strategii udržitelného rozvoje, kterou vláda schválí ve středu (8.12.), nepřísluší ani její předmět, ani přívlastek, soudí Hnutí DUHA.

Dokument totiž, namísto aby propracoval hlavní strategické priority, na které se vláda zaměří, obsahuje pouze letmý přehled desítek problémů. Jen ekologická kapitola (kap. IV.2) se zabývá 23 tematickými okruhy a každému věnuje jednu až čtyři věty.

Hnutí DUHA v dokumentu navíc postrádá koncepční vizi, kterou chce vláda touto strategií prosadit, a spojovala jednotlivá dílčí témata.

Zelená organizace však vládě gratulovala, že ve Strategii udržitelného rozvoje potvrdila dva důležité ekologické záměry: snížit exhalace oxidu uhličitého na 8,7 tuny na obyvatele (tedy o 30 %) do roku 2020 a do konce desetiletí dosáhnout 50% míry recyklace a kompostování komunálního odpadu. Přivítala také, že kabinet hodlá plnění strategie pravidelně kontrolovat sadou konkrétních indikátorů.

Zároveň Hnutí DUHA kritizuje, že si některá ministerstva vynutila změnu analytické části dokumentu a do textu zpracovaného nezávislými experty vložila vlastní, politicky motivované pasáže. Například ministerstvo průmyslu a obchodu si vyžádalo doplnění poznámky, že Česká republika je soběstačnou ve výrobě elektřiny „díky tomu, že…nevzdala jaderné energetiky” – přitom naše atomové reaktory za několik let začnou používat výhradně dovážený uran. Navíc ČEZ má velký přebytek výroby a třetinu své elektřiny vyváží. Na nátlak MPO byly také z analýzy slabých stránek ekonomiky vyškrtnuty body „nízký podíl obnovitelných zdrojů [energie]” a „stále vysoký podíl tuhých paliv ve spotřebě [energie]”.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA a člen Rady vlády pro udržitelný rozvoj, řekl:

"Dokument není ani strategie, ani udržitelného rozvoje. Nakonec jej tvoří víceméně telefonní seznam desítek témat, ve kterém se každému problému věnuje nanejvýš pár vět. Textu chybí jakákoli koncepce, vize nebo priority, nemluvě o propracování hlavních témat. Užitečné jsou jen konkrétní cíle, ke kterým se vláda sem tam v textu zavazuje, především ve snižování exhalací oxidu uhličitého a lepší recyklaci odpadků. Velmi přínosný bude také záměr pravidelně kontrolovat plnění strategie sadou konkrétních indikátorů. Vládní rada o dokumentu už diskutovala rok a příliš se nehýbala z místa. Další měsíce diskusí by už asi k ničemu nevedly.“

Kontakt:

Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, 545 214 431, vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů