Pátek, 19. dubna 2024

Strategie udržitelného rozvoje připravena

Strategie udržitelného rozvoje připravena

Strategie udržitelného rozvoje České republiky [1], jejíž přípravu koordinovala Rada vlády pro udržitelný rozvoj [2], bude jedním z témat zítřejšího jednání vlády. Propracovaný systém nejrůznějších indikátorů umožní veřejně kontrolovat, zda a nakolik se daří úřadům směřovat k udržitelnému rozvoji země [2]. Zpracování Strategie bylo jednou z priorit ministra životního prostředí Libora Ambrozka.

 

„Pokud se Strategií budou tato i následující vlády řídit, povede nejen k lepšímu životnímu prostředí, ale i modernější a konkurenceschopné ekonomice. Rada vlády pro udržitelný rozvoj, která byla na můj návrh vytvořena, bude dohlížet na to, aby jednotlivé resortní koncepce či návrhy významných zákonů nebyly s přijatou Strategií v rozporu. Navíc Strategie bude průběžně vyhodnocována, první hodnotící zprávu by měla vláda dostat na stůl koncem  roku 2005,“ komentuje návrh ministr Ambrozek. 

 

Cíle Strategie jsou formulovány v šesti tématických kapitolách: Ekonomický pilíř; Environmentální pilíř; Sociální pilíř; Výzkum a vývoj, vzdělávání; Evropský a mezinárodní kontext; Správa věcí veřejných.

 

Mezi cíle Environmentálního pilíře byly přejaty některé konkrétní závazky - například z Plánu odpadového hospodářství ČR cíl dosáhnout 50% míry materiálového využití komunálního odpadu do roku 2010. Strategie počítá v souladu s Národním programem snižování dopadu změny klimatu i s poklesem emisí oxidu uhličitého, které by měly do roku 2020 klesnout na 8,7 tuny na obyvatel a rok.

 

K dalším významným cílům v oblasti životního prostředí patří  nepřekračování imisních limitů a národních emisních stropů látek znečišťujících ovzduší, průběžné zlepšování druhové skladby i věkové a prostorové struktury lesů s cílem blížit se postupně přírodě blízkému stavu, soustavné zvyšování biologické rozmanitosti, zastavení plošné a prostorové redukce ekosystémů a stanovišť planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů.

 

Poznámky:

 [1] Základní časový horizont strategie je rok 2014, některé úvahy a cíle však míří až do roku 2030,  případně i za něj.

[2] Rada vlády pro udržitelný rozvoj byla ustavena nařízením vlády na návrh ministerstva životního prostředí. Jsou v ní zastoupeny jak představitelé hlavních resortů, tak i zájmových skupin a nevládních organizací ze tří oblastí ekonomické, environmentální a sociální. Jejím předsedou je Martin Jahn, místopředseda vlády pro ekonomiku.

[3] Přehled hlavních sledovaných indikátorů environmentálního pilíře:

Měrné emise skleníkových plynů

Podíl materiálově využitých komunálních odpadů

Spotřeba primárních energetických zdrojů na obyvatele

Podíl spotřeby obnovitelných zdrojů energie

Přepravní výkony v nákladní dopravě

Spotřeba průmyslových hnojiv

Vývoj populací vybraných druhů ptáků
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů