Pátek, 29. března 2024

Zákaz znečišťování veřejných prostranství

Zákaz znečišťování veřejných prostranství
Zákaz znečištění veřejného prostranství je v některých případech v pravomoci státní správy, v jiných samosprávy. V jakých případech pak může obec udělovat pokuty?

Znečišťování veřejných prostranství fyzickými osobami je přestupek proti veřejnému pořádku podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, a je regulováno zvláštním právním předpisem v rámci výkonu státní správy.

Znečištění veřejného prostranství právnickou osobou a fyzickou osobou oprávněnou k podnikání je správním deliktem. V samostatné působnosti za něj může uložit pokutu do výše 200 tisíc korun v rada obce nebo příslušný odbor obecního úřadu, kterému to rada svěří.

Pokutu nad 200 tisíc Kč je možno uložit podle zvláštního zákona, který stanoví za znečišťování veřejného prostranství vyšší pokutu než 200 tisíc Kč. Tuto pokutu už nelze uložit v samostatné působnosti obce, ale v rámci výkonu státní správy orgánem k tomu příslušným podle zvláštního předpisu. Znečišťování tržišť, která jsou podle § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, také veřejným prostranstvím, může obec regulovat vydáním tržního řádu v přenesené působnosti. Tržní řád, který upravuje pravidla čistoty na tržišti, obec může vydat na základě zákona č. 455/1990 Sb., živnostenského zákona.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů