Středa, 24. dubna 2024

Nejčastější otázky - obnovitelné zdroje

Nejčastější otázky - obnovitelné zdroje
Můžeme podat žádost do programu OPPP Obnovitelné zdroje energie paralelně se žádostí do jiného programu, když není jisté, zda bude náš projekt v oblasti cestovního ruchu vybrán? Bude možné zatím samostatně stavět energocentrum pro nový lázeňský komplex (předpokládá se, že bude vytápěna i stávající a budoucí zástavba rodinných domů) a v období před dostavěním lázní dodávat elektřinu do veřejné sítě?
Energocentrum na biomasu, z něhož budou elektřina a teplo prodávány, může být z programu OZE dotováno. Je vhodné založit firmu, která by pak prodávala energii i lázním. Tato firma musí odpovídat definici malého a středního podnikatele (definice je uvedena na internetových stránkách www.mpo.cz.). Pokud energocentrum obdrží dotaci v programu OZE, nemůže být zahrnuto do projektu v programu podpory cestovního ruchu. Umožnit lze samostatný projekt na výstavbu energocentra z programu OZE a samostatný projekt na výstavbu nového lázeňského komplexu z programů podpory cestovního ruchu. (Společný regionální operační program, který administruje Ministerstvo pro místní rozvoj.)
Z podmínek programu Obnovitelné zdroje energie zcela jasně nevyplývá, zda je možné do uznatelných nákladů zahrnout stavbu budovy nového energocentra. Program se zmiňuje dle našeho názoru pouze o rekonstrukci budov nebo případně o nákupu.

Naše společnost chce zpracovávat fytomasu a měnit ji v energii. Patří toto do programu Obnovitelné zdroje energie?
Musíte blíže specifikovat, co si představujete pod pojmem přeměna energie. Pokud vynecháme přeměnu energie použitím fytomasy jako krmivo pro hospodářská zvířata, tak v úvahu přicházejí tři způsoby přeměny energie: chemická - zušlechtění fytomasy v jiné palivo (bioplyn, bionafta, líh), výroba tepla, výroba elektrické energie. Protože výroba elektrické energie se v případě fytomasy neobejde bez odpadní produkce tepla, preferujeme kogeneraci. To sice nevylučuje žadatele, kteří mají zájem o provozování elektrických zdrojů s kondenzačním provozem, nicméně se to projeví jako záporný bod v doporučení pro hodnotitelskou komisi. Chemickou přeměnu, stejně jako výrobu peletek a briket, v našich programech nepodporujeme.


Informace poskytuje Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů