Sobota, 20. dubna 2024

Ze statku vznikne ekocentrum

Ze statku vznikne ekocentrum
Oucmanice - Loni vyhlásilo pardubické Ekocentrum Paleta záměr přeměnit historický statek ve středu obce v pobytové středisko. Jeho vybavení by mělo být připraveno na pobyty školních tříd s programem, školení pedagogů i různé semináře v rámci celé Pardubického kraje. Nyní jsme se zeptali, zdali začal být již tento záměr prakticky naplňován.
"V podstatě jsme celý rok připravovali stavební dokumentaci, takže už máme územní rozhodnutí a nyní jsme požádali o stavební povolení. Ve statku celou dobu probíhaly drobné údržbové práce, aby se prostory objektu vyčistily, upravovali jsme i okolní terén. Oficiálně jsme zde ustavili naši pobočku s jednou zaměstnankyní, která nabízí programy v okolních školách od Moravské Třebové po Choceň," uvedl Jiří Bureš, ředitel Ekocentra Paleta. Podle něj začnou úpravy prostor uvnitř budovy ihned poté, jakmile se podaří získat finanční prostředky. V současné době se jedná o dotaci ze Státního fondu životního prostředí.
Hlavní náplň ekovýchovné činnosti tvoří programy ekologické výchovy, což je blok speciálních aktivit využívajících prvků dramatické, výtvarné a jiných činností. Paleta nabízí nyní asi osmdesát druhů různých programů zaměřených na přírodu, globální problémy, mezilidské vztahy, smyslové vnímání atd. V těchto týdnech nabízejí školám i speciální vánoční program. Oucmanická lektorka má největší úspěch s programem, v němž se děti zábavnou formou učí, jak správně třídit odpady.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů