Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vezmi dotace a rvačka skončí

Vezmi dotace a rvačka skončí
Ani tento týden vláda nerozhodla, zda a jak pokračovat v dotování bionafty, přestože příslušný návrh měla již poněkolikáté na programu. V nadcházejících dnech tak nejrůznější zájmové skupiny mohou stále lobbovat, aby prosadily dotační variantu, která jim bude nejvíce vyhovovat.
Není ani příliš divu, že se kabinet s bionaftou tak souží. Málokterá kauza totiž vyvolává tak odlišná hodnocení. Jedni tvrdí, že podpora bionafty je především tunel, v němž na zbytečných dotacích zmizelo z kapes daňových plátců přes 16 miliard korun. Jiní zase označují státní podpory za příkladný příklon k ekologickému hospodaření.
Všichni zúčastnění se přitom shodují, jak otázku biopaliv řešit v budoucnu. Zatímco dosud se bionafta vyráběla jako směs třetiny řepkového metylesteru s naftou klasickou, napříště by se menší procento metylesteru přidávalo plošně do veškeré nafty. To by nařídil zákon, dotace by už nutné nebyly.
Potíž je v tom, že vláda neumí v nejbližších dvou letech plošné míšení zavést. Alespoň to tvrdí. Ministerstvo zemědělství se tak chopilo iniciativy a navrhlo do roku 2007 "přechodně" pokračovat v trochu vylepšeném dosavadním způsobu dotací. Souhlas si dokonce vyjednalo i v Bruselu, který tento výjimečný způsob dotací na omezenou dobu povolil.
Stálo by to ovšem státní pokladnu zase několik miliard korun. A každá podnikatelská lobby z toho chce něco získat. Výrobci metylesteru přímé dotace, jaké brali i před vstupem do Evropské unie. Největší profit by z toho měly firmy Setuza a Agropodnik Jihlava.
Když dáte podporu jim, přispějte i nám - probudili se však nedávno i petrolejáři, kteří směsnou naftu míchají. Zemědělci pak rovnou chtějí, ať jim stát místo dotování bionafty poskytne ve firmě Setuza majetkový podíl.
Svůj kousek pravdy přitom má každá z podnikatelských skupin. Když se někde rozdávají peníze, proč se nepřihlásit. Nabízí se ovšem ještě další řešení. Peníze za dotace může vláda ušetřit a co nejrychleji připravit systém plošného přidávání biosložek do paliv.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů