Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ omezí spalování biomasy s uhlím

ČEZ omezí spalování biomasy s uhlím
Přibližně o čtvrtinu poklesne v příštím roce v elektrárnách skupiny ČEZ produkce elektřiny, vyrobené směsným spalováním uhlí a biomasy. Vedení společnosti tak reaguje na cenový výměr, kterým Energetický regulační úřad stanovil výrazně nižší výkupní ceny "zelené" energie než v letošním roce.
Celkem pět elektráren ČEZ letos dodá do sítě zhruba 145 GWh elektřiny, vyrobené směsným spalováním dřevní štěpky s uhlím, za výkupní cenu 2000 korun za megawatthodinu. Původně firma plánovala, že tuto produkci v příštím roce zvýší o několik desítek procent. Poté, co regulátor v prosinci oznámil, že za energii ze směsného spalování dostanou výrobci jen zhruba 1570 korun, tento záměr padl.
Nynější rozhodnutí je podle mluvčího skupiny Ladislava Kříže výsledkem prosté ekonomické úvahy. "Velice nás mrzí, že se podpora této ekologické výrobě téměř zrušila," uvedl Kříž. Připustil, že rozhodnutí může mít negativní dopad na dodavatele štěpky.
V některých regionech mají tyto firmy problém s odbytem už nyní. "Odběratelé už tak tlačí na snižování cen štěpky, pokud bychom měli přijít o další zakázky, může to pro nás mít tragické důsledky," vyjádřil se nedávno jednatel společnosti Obnovitelné zdroje Vladimír Čermák.

Příliš masivní projekt?
Podle Pavla Kaufmanna z Teplárenského sdružení jde ze strany ČEZ o logický krok - pro výrobce za daných podmínek přestane být biomasa, která je dražší než uhlí, lukrativní. "Nezměněná výkupní cena zůstává jen u samostatného spalování biomasy a dalších obnovitelných zdrojů. Máme-li ale podle závazku v roce 2010 dosáhnout osmiprocentního podílu obnovitelných zdrojů z celkové spotřeby elektřiny, bez společného spalování to nepůjde," tvrdí Kaufmann.
Stát by podle něj neměl bránit výrobcům, kteří investovali až miliardové sumy do potřebné technologie, aby vložené investice zhodnotili. "Zásadnějším problémem ale je, že firmy nemají žádnou perspektivu, či dlouhodobé garance, když parlament dosud nebyl schopný schválit návrh zákona o obnovitelných zdrojích," dodal Kaufmann.
Podle poslance Oldřicha Vojíře, zpravodaje zákona, jehož projednávání se po měsících průtahů dovleklo zatím jen do druhého čtení, by měla nová norma platit nejspíše od poloviny příštího roku. Nelze ale předpokládat, že by se v zákoně objevila nějaká výrazně vyšší podpora směsnému spalování. "Chápu, že se to někomu možná nevyplatí. Až dosud byly ceny stanoveny poněkud vyšší, stát původně zřejmě nepočítal s tak masivním projektem, který udělal ČEZ," řekl Vojíř. Samostatné spalování, které zatím využívají především menší komunální kotelny, je podle něj cesta rozumným směrem. "Směsné spalování bude mít nastavené určité mantinely, je to spíš určitá alternativa, která se někomu vyplatí a někomu možná ne."

Hranice rentability
Ředitel odboru ekologické energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu Ladislav Pazdera už krátce po vydání cenového výměru připustil, že cena kolem 1600 korun za MWh může být v případě směsného spalování na hranici rentability. "Ministerstvo v tomto případě ale nemá vliv na rozhodnutí regulačního úřadu při stanovení výše výkupní ceny," uvedl Pazdera.
Úřad podle svého místopředsedy Blahoslava Němečka vycházel při stanovení výkupní ceny z rozdílných nákladů na obě paliva, ale i z podkladů samotných výrobců.

Elektřina ze směsného spalování uhlí a biomasy
Výroba společnosti ČEZ
2003 2004 2005
výroba v gigawatthodinách 8,6 145* 109**
*odhad **předpoklad
Pozn.: Firma zahájila prvními pokusy program v roce 2003

Výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů (v korunách za MWh)
2003 2004 2005
Spalováním biomasy 2500 2500 2500
Spalování směsí biomasy a uhlí - 2000 1400-1900
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů