Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Směrnice o bateriích a akumulátorech
Rada EU dosáhla politické dohody ohledně navrhované směrnice o bateriích a akumulátorech. Směrnice se zaměřuje na sběr a recyklaci použitých baterií a má také za cíl zabránit jejich spalování a likvidaci. Rada rovněž odsouhlasila důležitý pozměňovací návrh oproti původnímu návrhu Evropské komise a tím je zavedení částečného zákazu přenosných (spotřebních) baterií obsahujících kadmium.

VARŠAVA - Aby Polsko dodrželo požadované omezení emisí skleníkových plynů, postaví do konce roku 2023 svoji první jadernou elektrárnu. Včera to oznámil náměstek polského ministra hospodářství Jacek Piechota. "Do roku 2023 budeme muset mít čistou energii," uvedl Piechota pro rádio RMF. V příštích patnácti letech bude podle něj prioritou rozvoj zdrojů obnovitelné energie, jako je větrná energie, použití biomasy nebo vodní elektrárny, to prý však stačit nebude. "Okolo roku 2023 bychom už přísná pravidla nesplňovali," dodal Piechota.

Litovel Zejména snazší a rychlejší přístup k evropským penězům přinese Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví zařazení do systému Natura 2000. Na prestižním seznamu evropské ochrany se krajinná oblast ocitla rozhodnutím české vlády. Správa CHKO už má připraveno několik projektů na rozvoj území.
" Ochrana území se zásadně nezpřísňuje, ale oblast získá evropský kredit. Členství v systému Natura umožní obcím i vlastníkům pozemků lepší přístup k evropským penězům, záměry ale nesmí odporovat pravidlům ochrany přírody," řekl vedoucí Správy CHKO Litovelské Pomoraví Ivo Machar.
Podle něj již má správa připravený projekt na vybudování návštěvnického informačního centra na přírodním koupališti Poděbrady u Olomouce. Náklady se odhadují na 40 milionů korun. " Centrum by mělo vzniknout v bývalé restauraci a poslouží rozvoji turistického ruchu. Čekáme ale stále na dořešení majetkových poměrů," doplnil Machar.

Sedlec-Prčice Dotaci ve výši jednoho milionu korun včera krajští zastupitelé přiklepli Sedlci-Prčici. Peníze jsou určené na vybudování kanalizace a čistírnu odpadních vod. Na sedlecké radnici však o příjemném vánočním dárku ještě včera nic oficiálně nevěděli.
"Za každou korunu jsme vděční. Je špatné, aby se město zadlužovalo," reagovala spontánně na dobrou zprávu starostka města Marie Kovalová. Město kanalizaci totiž vybudovat musí a za špatně fungující čističku již jednou dostalo pokutu. Radnice proto již několik let o peníze na vybudování kanalizace a čističky usiluje. Další peníze z Fondu životního prostředí Středočeského kraje dostane na Benešovsku Týnec nad Sázavou a Divišov. Do Týnce poputuje devadesát tisíc korun na separovaný sběr papíru, skla a plastů. Do Divišova milion korun na kanalizaci.

Vsetín Vsetínské základní a mateřské školy a tři příspěvkové organizace úspěšně prošly ekologickými audity, které se uskutečnily na podzim letošního roku. Podle odborníků se školy chovají šetrně k přírodě například tím, že stále více snižují spotřebu energií nebo pečují o zeleň v areálech škol.
" V rámci auditů se například zjišťovalo, jak se vylepšuje vnitřní prostředí budovy," upřesnila vedoucí odboru školství a kultury Věra Goldová. Auditoři se zajímali i o to, zda organizace používají šetrné zářivky, spořivé vodní baterie, mají instalováno těsnění oken či zateplení budovy. Komise prověřila, jak školy nakládají s odpady a pečují o zeleň v areálu školy.
V hodnocení dosáhly od 91 do 100 procent možných bodů, na základě nichž získaly certifikáty s titulem Ekologická organizace. Certifikát obdržely kromě škol také lázně, knihovna a Dům dětí a mládeže Alcedo.

Mladé Buky - Splav na řece Úpě se dočkal opravy. Před několika lety tuto vodní stavbu poničila velká voda. Nyní se rozhodl její majitel firma Texlen pro celkovou rekonstrukci.
Splav, na kterém je namontována turbína, firma Texlen využíva k výrobě elektřiny pro vlastní spotřebu. "Důvody pro rekonstrukci byly také ekonomické. Opravou se nám podařilo zlepšit využítí turbíny. V budoucnu se nám sníží náklady na energii a zároveň využíváme ekologické obnovitelné zdroje k výrobě elektřiny," řekl člen představenstva Libor Kotek.
Nyní je ukončena první etepa oprav. Na splav byla nainstalována hydraulicky ovládaná klapka, která se v případě vysoké hladiny vody dá sklopit. Na pravém břehu byla zvýšena kamenná hráz. Toto opatřenní má snížit riziko vylévání vody z koryta v místech, kde je rodinný dům.

Pec pod Sněžkou Největší stavba na hřebenech Krkonoš - Luční bouda - uvedla do zkušebního provozu novou čistírnu odpadních vod. Její spuštění bylo podmínkou pro to, aby bouda mohla zahájit plný provoz hotelu, který má přibližně 140 lůžek. Řekl to Jiří Chvojka, mluvčí pražské firmy AEZZ, které bouda patří. Společnost AEZZ dostala na čistírnu dotaci 2,25 milionu korun od Státního fondu životního prostředí. "Dotace pokryla téměř celou investici do čističky,"řekl Chvojka. Kolaudace zařízení je plánována na začátek příštího roku. Nová čistírna zabrání znečišťování přírody v nejpřísněji chráněné části Krkonošského národního parku (KRNAP). "Původní zařízení již nesplňovalo povolené limity zbytkového znečištění a neodpovídalo stávajícímu stupni technického pokroku,"řekl mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů