Pátek, 19. dubna 2024

Deset projektů Fondu soudržnosti podpoří Evropská unie

Deset projektů Fondu soudržnosti  podpoří Evropská unie

Evropská unie podpoří v České republice 10 projektů z Fondu soudržnosti [1] z oblasti čištění městských odpadních vod a kanalizací. Jejich celkové náklady jsou 8,77 miliardy korun a Unie poskytne spolufinancování ve výši 6,52 miliardy korun. Příslušné rozhodnutí podepsala v závěru roku 2004 komisařka pro regionální politiku Evropské unie Danuta Hübner.

Jedná o projekty v regionech Karlovarska, Šumperska a Břeclavska, v Karviné, Příbrami, Plzni, Klatovech, Berouně, Liberci a povodí řeky Radbuzy.

„Vypracovat kvalitní projekt, který bude přínosem pro životní prostředí a zároveň splní i náročné administrativní požadavky, je poměrně složité. Právě proto věnujeme přípravě projektů a spolupráci s žadateli velkou pozornost. Vycházíme ze zkušeností z předvstupního fondu ISPA, kde se ukázalo, že přípravu projektů není dobré podceňovat,“ konstatuje Tomáš Novotný,  náměstek ministra životního prostředí.

Ministerstvo životního prostředí mělo na rok 2004 určeny prostředky z Fondu soudržnosti pouze ve výši 3,7 miliardy korun. Vzhledem k vysoké připravenosti projektů rozhodla Evropská komise o navýšení finančních prostředků pro rok 2004 na téměř dvojnásobek.

Evropská unie tedy bude spolufinancovat celkově deset výše uvedených projektů místo předpokládaných pěti. Tímto krokem se zvýšila pravděpodobnost, že Česká republika bude mít možnost čerpat vyšší částky v rámci Fondu soudržnosti v období let 2007 - 2013.

Poznámky:

      [1] Fond soudržnosti navazující na předvstupní finanční nástroj ISPA  je určen členským zemím Evropské unie na podporu infrastrukturních projektů v oblasti životního prostředí a dopravy. Soustředí především na projekty nad 10 milionů EUR. Mezi priority resortu životního prostředí patří zajištění množství a jakosti vod, nakládání s odpady, kvalita ovzduší a odstraňování starých ekologických zátěží. V současné době jsou projekty zaměřeny především na čištění městských odpadních vod – zde  má Česká republika vyjednané přechodné období do konce roku 2010. Náklady na tuto oblast se odhadují na 60 – 70 mld. Kč.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů