Čtvrtek, 28. března 2024

Další peníze z EU

Další peníze z EU
Evropská komise schválila dalších patnáct dopravních a ekologických projektů v České republice, na než budou poskytnuty prostředky převážně z Fondu soudržnosti. Celková suma poskytnutých financí na tyto projekty činí necelých čtrnáct miliard korun. Nejnákladnějším projektem bude pokračování výstavby dálničního obchvatu Prahy, na který Evropská unie přispěje zhruba 3,15 miliardy korun. Podobnou sumu bude stát unii modernizace železničního úseku Červenka - Zábřeh. Z ekologických projektů je nejvýznamnější modernizace vodohospodářské infrastruktury Plzně. Evropská unie se na financování projektů podílí 70 až 80 procenty, zbytek musí české ústřední nebo krajské orgány zajistit samy.

Škrty by postihly regiony
Mezi členskými státy Evropské unie se v příštích týdnech a měsících rozhoří souboj o budoucí financování aktivit EU. Bude se rozhodovat o příspěvcích jednotlivých členů do evropské pokladny a také o jejich výdajích v letech 2006 - 2013. Evropská komise navrhla, aby byl zachován maximální strop výdajů či příjmů na úrovni 1,24 procenta hrubého národního důchodu každého členského státu. Možné škrty v návrhu rozpočtového rámce komise by postihly zejména politiku soudržnosti Evropské unie, tedy podporu zaostávajícím zemím a regionům a dotace do rozvoje venkova. Naopak dotace zemědělcům by zůstaly nedotčeny.

Rolníci stále čekají
Řada zemědělců v Libereckém kraji před Novým rokem marně čekala na výplatu přímých dotací z Evropské unie. Výplata dotací zemědělcům se podle zástupců Ministerstva zemědělství zpozdila kvůli povinným kontrolám, které měly prověřit, zda žadatelé splňují podmínky pro přiznání peněz z Evropské unie. Státní zemědělský intervenční fond při nich prověřil sedm procent zemědělských podnikatelů. Zpoždění dotací působí problémy především drobným zemědělcům, z nichž mají mnozí problémy s financováním svého provozu.

Čistá Radbuza
Evropská unie se rozhodla přidělit 550 miliónů korun na ekologický projekt Čistá Radbuza. Projekt, který celkem přijde na 770 miliónů korun, by měl vyčistit celý tok Radbuzy od Domažlicka po Plzeň. Prostředky převyšující dotaci z unie budou uhrazeny z prostředků obcí a s pomocí úvěru, o který mikroregion Radbuza v nejbližší době požádá. Mikroregion vyhlásí výběrová řízení na dohled všech akcí, na zpracovatele tendrové dokumentace a na výběr dodavatele. Dokončení projektu bylo stanoveno na rok 2008.

Podpora bude pokračovat
Na podporu aktivit podnikatelů, obcí, měst, krajů, neziskových organizací a dalších institucí prostřednictvím strukturálních fondů Evropské unie by Česká republika podle odhadů agentury CzechInvest mohla v budoucích letech získávat až 125 miliard korun ročně. Podpora českých subjektů by se měla v letech 2007 až 2013 oproti roku 2004 zvýšit zhruba pětinásobně.
Zájemci o dotace z českých a moravských regionů budou moci v roce 2005 své projekty nadále předkládat do Operačního programu Průmysl a podnikání. Dále bude počátkem roku 2005 vyhlášeno několik výzev dalších podpůrných programů. Bude se jednat především o programy Phare CBC, Interreg IIIA nebo SROP.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů