Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Počínaje 1. lednem 2005 se zpřísňují pravidla platná pro udělování značky "Energy Star" pro počítačové monitory. Značka "Energy Star" je dobrovolné schéma označující energii šetřící kancelářské přístroje, do kterého se mohou zapojit výrobci kancelářských přístrojů.

Počínaje 1. lednem 2005 začalo cca 12.000 firem z celé Evropské unie obchodovat povolenky na vypouštění emisí v rámci systému spuštěného Evropskou unií. Do systému není zapojeno zatím pět zemí včetně České republiky (Itálie, Řecko, Velká Británie), které nesplnily všechny podmínky. Systém je v současné podobě kritizován jak ze strany ochránců životního prostředí za přílišnou štědrost při rozdělování povolenek firmám, tak i ze strany firem.

Hybridy jsou úspěšné
Don Esmond, viceprezident Toyota Motor Sales USA, řekl listu Washington Post, že všechny letošní i příští automobilové přehlídky, počínaje detroitskou, by měly ukázat, že výrobci věnují stejný díl pozornosti jak svým produktům, tak především jejich bezpečnosti a ekologické čistotě.
"Žijeme ve světě, kdy se naše velké úspěchy mohou rychle zvrtnout proti nám, pokud se nebudeme dostatečně angažovat v otázkách bezpečnosti a ekologické čistoty vozů," varoval přitom Esmond.
Zároveň vznesl požadavek, aby v zájmu zlepšení bezpečnosti a ekologické čistoty vozů "byly ukončeny nekonečné nesváry mezi výrobci aut, ekologickými skupinami, zastánci bezpečnosti na silnicích a regulátory, a aby všichni táhli za jeden provaz".
Jednou z cest k ekologicky čistému automobilovému provozu jsou vozy na hybridní pohon, využívající kombinace výbušných a elektrických motorů.
Například v Detroitu představí automobilka Toyota nový model ekologického hybridu. O hybridy je ve Spojených státech tak značný zájem, že kupci na ně musí čekat až šest měsíců.

Kvůli mírnému počasí se probouzí příroda
Pravá zima se zatím drží zpátky, a to zřejmě mate přírodu. Na haluzích jív se objevují bílé chomáčky kočiček a na zahrádkách poupata prvosenek, mnohým rostlinám se nalévají pupeny, které by ovšem ještě měly spát. "Jívy ve výšce sedm set metrů nad mořem naplno rozkvetly už 23. prosince. Nejprve jsem si myslel, že jsou pokryté bílou jinovatkou, ale byly to kočičky," potvrdil českokrumlovský rostlinolékař Jaromil Botek. O prvním svátku vánočním, kdy venku zavládlo nezvykle jarní počasí, z úlú dokonce vylétly včely. "Včely se v zimě musí proletět, ale normálně to bývá až v polovině ledna nebo v únoru," konstatoval Jaromil Botek. "Ovšem na druhé straně jsou oproti jiným rokům nyní velice málo aktivní hraboši. Vypadá to, jako kdyby ještě něco čekali," dodal.

STÁT STAVÍ DÁLNICI NA ZÁSOBÁCH UHLÍ
Silnice dálničního typu z Prahy do Chomutova povede brzy přes území, pod kterým leží obrovské zásoby hnědého uhlí. S využitím této suroviny přitom počítá schválená energetická koncepce státu. Mezi obcemi Droužkovice a Spořice v Ústeckém kraji se v zemi ukrývá přes sto miliónů tun uhlí. Jeho hodnota - v dnešních cenách - činí zhruba 33 miliard korun. Zásoby se ovšem nacházejí až za hranicí, kde je nyní povoleno těžit. O prolomení územních limitů - tak se oné hranici říká - se už dlouho přou ministerstva průmyslu a životního prostředí. Zachování současných limitů by znamenalo, že potřeby výrobců elektřiny bude možné uspokojit jenom zhruba do roku 2030. Pak bude nyní dosažitelné uhlí beze zbytku vytěženo.

TURBÍNA PRO NĚMECKOU BIOMASU
Plzeňská Škoda Power (dříve Škoda Energo), dceřiná společnost Škody Holding, poprvé ve své historii pronikla na německý trh. Dodá totiž turbosoustrojí o výkonu 22 MW pro elektrárnu Emlichheim, ležící poblíž Hamburku, jež bude využívat teplo ze spalování biomasy. Dodávka se uskuteční na konci roku 2005. Hodnota zakázky pro Škodu Power představuje 120 milionů korun. Zákazníkem je firma Prokon Nord, která v Německu rozšiřuje spalování biomasy. Obchodní ředitel společnosti Škoda Power Jiří Šmondrk vyzdvihl, že plzeňským strojírnám se podařilo proniknout na velmi náročný a perspektivní trh, kde doposud úspěšně působil pouze německý Siemens a francouzský Alstom.

FOND SOUDRŽNOSTI KONČÍ S POMOCÍ PO ZÁPLAVÁCH
Spolu se závěrem loňského roku skončil i projekt evropského Fondu soudržnosti na odstraňování škod způsobených povodněmi v roce 2002. Česká republika za více než dva roky obdržela z tohoto fondu EU 30 milionů eur, což je téměř miliarda korun. Evropská komise rozhodla o poskytnutí prostředků z tohoto fondu po srpnových záplavách, příslušnou smlouvu podepsala v říjnu 2002. Od té doby do konce loňského roku ČR uskutečnila 14 projektů zaměřených na životní prostředí, deset na opravu silnic a deset na odstranění škod na železnicích. Evropská unie ale ČR poskytla na odstraňování následků záplav prostředky také z dalších fondů. Kupříkladu z Fondu solidarity to bylo 129 milionů eur, tedy zhruba čtyři miliardy korun.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů