Pátek, 29. března 2024

Horský spolek zmapoval rašeliniště v Jizerkách

Horský spolek zmapoval rašeliniště v Jizerkách
Liberec - Mapa a letecký snímek rašelinišť v údolí Jizery je součástí unikátní publikace Jizerskohorská rašeliniště, kterou v závěru loňského roku vydal Jizersko-ještědský horský spolek v Liberci. Autoři Miroslav Jóža a Pavel Vonička spolu s kolektivem představují rašeliniště jako ostrůvky původní přírody Jizerských hor, které ještě příliš neovlivnila ruka člověka.

"Rašeliniště skutečně vypadají tak, jak je tu zanechala doba ledová. Chtěli jsme ukázat jejich krásu, neboť na některá místa se turisté ani nedostanou. Zároveň vysvětlujeme jejich vznik a vývoj typický pro celou střední Evropu,"
uvedl Pavel Vonička, jinak zoolog na Správě CHKO Jizerské hory.
Kniha také mapuje na padesát nejvýznamnějších rašelinišť nejen na české straně Jizerských hor, ale i na polské.
"Čtenáři tu také najdou přehled fauny a flóry, která se na rašeliništích vyskytují a jejich význam pro ochranu vzácných rostlin a živočichů. Zmiňujeme se například o kriticky ohrožené blatnici bahenní i o tom, že naši polští kolegové po deseti letech znovu objevili masožravou rosnatku prostřední, která se na rozdíl od rosnatky okrouhlolisté nalézá jen velmi vzácně. Na polské straně také roste prstnatec plamatý, vzácný druh orchideje,"
popisuje Pavel Vonička.
"Pro milovníky fauny připomenu vzácné motýly a třeba jeřába popelavého, jehož dva až tři páry hnízdí v nejvýše položeném místě v Evropě - rašeliništi Jizery,"
doplnil.
Jedna kapitola je věnována turistice a ochraně přírody v rašeliništích Jizerských hor. Autoři zdůrazňují, že přes mnohá rašeliniště vedou turistické stezky po povalových chodnících. Takto je například upraveno Rašeliniště Jizerky s naučnou stezkou, Velká Klečová louka nebo rašeliniště Na Čihadle s vyhlídkovou dřevěnou věží.
"Tyto příležitosti k nahlédnutí do života rašelinišť by měly uspokojit návštěvníky Jizerek tak, aby už nevstupovali na neznačené cesty,"
připomněl Pavel Vonička s tím, že kniha plná nádherných barevných fotografií a obrázků je k dostání ve všech knihkupectvích Libereckého kraje i v Praze.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů