Pátek, 19. dubna 2024

Po třech letech přichází veletrh IFAT

Po třech letech přichází veletrh IFAT
Jeden z největších světových veletrhů ochrany životního prostředí a nakládání s odpady se bude konat 25. - 29. dubna v Mnichově (SRN).

Veletrh IFAT má tříletou periodicitu, a možná i proto je každý jeho ročník událostí. V nastávajícím 14. ročníku přinášejí organizátoři rozšíření koncepce. Vedle tradičních oblastí, kterými jsou voda, odpadní voda, odpady a jejich recyklace, se v roce 2005 chtějí více zaměřit na segmenty snižování hlučnosti, protihlukovou ochranu a ochranu čistoty ovzduší.

Rozšířena bude také oblast zásobování vodou a odstraňování odpadů vzhledem k jejich stále větší internacionalizaci i k aktuálním trendům v oboru, které směřují k soukromým poskytovatelům služeb. Větší pozornost by měla být věnována rozvoji infrastruktury města a komunálním problémům.

Chystá se také rozsáhlý doprovodný program zaměřený na mezinárodní spolupráci a navazování pracovních kontaktů. Právě návštěvníci ze zahraničí jsou v tomto ročníku IFATu ve středu zájmu organizátorů.

Veletrh v roce 2002 navštívilo téměř sto tisíc lidí, přičemž ve srovnání s předchozím ročníkem v roce 1999 stoupl počet zahraničních účastníků o 70 %. Další nárůst se očekává v nastávajícím ročníku, a pořadatelé s ním počítají.

České zastoupení

K účasti na veletrhu je v současnosti přihlášeno 13 českých firem ve společné expozici a 23 firem v samostatných expozicích. Dominují mezi nimi výrobci malých čistíren odpadních vod, kteří patří k absolutní evropské špičce. Hojně zastoupeny jsou však také firmy z oblasti odpadového hospodářství, zejména výrobci kontejnerů na sběr, lisů a drtičů nebo dopravních systémů.

Celkem zaberou čeští vystavovatelé zhruba 1200 m2 a jejich podíl z celkového počtu vystavovatelů již není zanedbatelný (v roce 2002 bylo v Mnichově něco málo přes 200 vystavovatelů).

Podle organizátorů veletrhu se očekávají novinky v oblasti "hardware", tj. nových vozů nebo jejich vybavení, a ve spalovacích technologiích.

Odpadové hospodářství po letech prudkého rozvoje zažívá nyní v oblasti rozvoje technologií období klidného vyčkávání. Změnu mohou přinést jen inovace a nápady. IFAT 2005 by měl být jejích přehlídkou.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů