Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hněvnice - Těžký černý dým vyděsil v neděli obyvatele Hněvnice nedaleko Nýřan na severu Plzeňska. V neděli tam začalo hořet na skládce pneumatik.
"Pneumatiky hořely na ploše o rozměrech dvacet krát deset metrů poblíž Hněvnice. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Nýřan a plameny zlikvidovali," popisuje mluvčí profesionálních hasičů František Vaško. Plameny nenapáchaly žádné vyčíslitelné škody.
"Příčina požáru se vyšetřuje," doplňuje Vaško s tím, že událost hasiči oznámili odboru životního prostředí Městského úřadu v Nýřanech.

Evropská komise vyhlašuje veřejnou konzultaci ke směrnici 91/689/EEC o nebezpečných odpadech. Příprava strategie prevence a recyklace odpadů zahrnuje také hodnocení současné politiky a legislativy, proto je nutné podrobit i shora uvedenou směrnici detailnímu rozboru a zjistit její silné a slabé stránky. Cílem je také zhodnocení možnosti zjednodušení legislativy. Konzultace je možné se účastnit se vyplněním Komisí připraveného dotazníku. Uzávěrka je 12.3.2005.
Adresa: http://europa.eu.int/comm/environment/waste/hazardous/hazardous_consult.htm

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci k problematice směrnice 75/439/EEC o nakládání s odpadními oleji. Konzultace se koná v rámci zpracovávání strategie pro prevenci a recyklaci odpadů. Směrnice o nakládání s odpadními oleji je nejstarší legislativou EU v oblasti odpadů a je proto potřeba odstranit možné překryvy s ostatní legislativou. Směrnice je dále založena na předpokladu, že regenerace je nejlepším způsobem pro nakládání s odpadovými oleji, což není v souladu s novými poznatky. Uzávěrka veřejné konzultace je 4. března 2005. Kontaktní informace pro zasílání připomínek: European Commission, Martin Pohlmann, Environment Directorate-General/G4, B - 1049 Brussels
E-mail: env-waste-oils@cec.eu.int
Další informace: http://europa.eu.int/comm/environment/waste/oil/consultation.htm

Biomasa jako obnovitelný zdroj energie se může stát v budoucnu základní surovinou pro výrobu ekologického paliva - vodíku. Na univerzitě v Minnesotě vyvinuli levný a rychlý způsob konverze ethanolu, připraveného z biomasy, na vodík. Schmidtův proces spočívá v nastřikování vlhkého ethanolu na stěny reaktorové trubky, která je zahřátá na teplotu 140 oC. Páry vlhkého ethanolu se pak mísí se vzduchem a na katalyzátoru z rhodia a ceru jsou při teplotě 700 oC konvertovány na vodík a oxid uhličitý. Autoři nového procesu uvádějí stupeň konverze vyšší než 95 % a téměř 100% selektivitu katalytické parciální oxidace. Výhodou nového procesu je možnost použití vlhkého ethanolu, neboť jinak při použití ethanolu jako aditiva do paliva musí být veškerá voda odstraněna.

Hlavní město zahájilo v počátku listopadu pilotní projekt tříděného sběru nápojových kartonů. Na území města bylo rozmístěno tisíc sběrných nádob o objemu 240 litrů s oranžovou nálepkou označující sběr nápojových kartonů.
Sběrné nádoby byly přistaveny k již zavedeným sběrným místům, určeným pro tříděný sběr papíru, plastu a skla. V případě dobrých výsledků pilotního sběru budou nádoby na nápojové kartony rozmístěny v několika etapách k většině stávajících sběrných míst (celkem zhruba tři tisíce kusů).
Do konce roku obdrží všechny domácnosti leták s informacemi ke sběru nápojových kartonů, jejich využití a uvedení příslušných kontaktů pro získání podrobnějších informací, včetně seznamu sběrných dvorů, kde je též možné nápojové obaly odevzdat.
Občané mají možnost se k pilotnímu projektu vyjádřit prostřednictvím příslušných úřadů městských částí. Sběr nápojových kartonů byl od září zahájen i na pražských základních školách v rámci soutěže sběru tříděného papíru.

Hutnická společnost U. S. Steel Košice investovala do ekologizace svého výrobního procesu i ekologické výchovy 16 000 zaměstnanců kolem sedmi miliard Sk. Díky tomu kleslo množství emisí tuhých látek na tunu vyrobené oceli od roku 2000 o polovinu. Největší současnou akcí je odprášení provozu ocelárny v hodnotě 89 mil. USD, které by mělo být dokončeno v příštím roce.
Podle manažerů společnosti jsou všechny nově zavedené technologie v souladu s BAT technologiemi a normami Unie.

OBCE S ÚLOŽIŠTI JADERNÉHO ODPADU MOHOU ZÍSKAT AŽ 1,5 MILIONŮ ROČNĚ
Každá obec, na jejímž katastrálním území je úložiště radioaktivních odpadů, bude moci obdržet z jaderného účtu o polovinu více peněz než dosud, celkem až 1,5 milionu korun ročně. Vyplývá to z novely nařízení, kterou schválila vláda. Obce finance obvykle používají na investice do infrastruktury či na ochranu životního prostředí. V ČR jsou tři úložiště radioaktivních odpadů: Bratrství v Jáchymově, v jaderné elektrárně Dukovany a úložiště Richard v Litoměřicích. Ministerstvo průmyslu a obchodu nárůst příspěvku zdůvodnilo inflací a růstem cen za služby a investiční akce v důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na 19 procent.

TĚŽBA ROPY NA ALJAŠCE ZAČÍNÁ BÝT AKTUÁLNÍ
Plány na těžbu ropy v oblasti arktické přírodní rezervace na Aljašce neměly k uskutečnění nikdy tak blízko jako nyní. V americkém Senátu, jenž se minulý týden poprvé sešel v novém složení, získali příznivci vpuštění těžařů do aljašské divočiny většinu. "Jsem velmi znepokojen. Aljašská příroda čelí dosud vůbec největší hrozbě," řekl magazínu Business Journal Tom Campion, předseda Ligy pro aljašskou divočinu. "Jde o jeden z největších a nejvzácnějších ekosystémů nejen v severní Americe, ale na světě vůbec." Melinda Piercová ze Sierra Clubu zabývajícího se ochranou přírody hovoří dokonce o životním zápase ekologů. Očekává se, že republikáni svůj návrh na otevření Aljašky pro těžbu ropy předloží hned v prvních měsících roku.

UNESCO: SYSTÉM VČASNÉHO VAROVÁNÍ V INDICKÉM OCEÁNU V ČERVNU 2006
Do června příštího roku by měl být v Indickém oceánu zřízen systém včasného varování před ničivými vlnami cunami. O rok později by měl tento systém fungovat na celém světě. Uvedl to v mauricijské metropoli Port Louis generální tajemník Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Koičiro Macuura na schůzce představitelů malých ostrovních států. Pokud půjde vše dobře, první systém včasného varování před cunami v Indickém oceánu by měl být vytvořen do června 2006 a měl by stát 30 milionů dolarů, řekl Macuura. Globální systém by měl být v provozu o rok později, tedy v červnu 2007, dodal.

Odvoz odpadu v bulharskej metropole Sofia v utorok zastavili kvôli blokáde skládky odpadu. Obyvatelia západnej štvrte Suchodol blokovali už štvrtý deň za sebou vjazd na mestskú skládku.
Demonštranti chcú touto akciou prinútiť úrady, aby preverili, či skládka odpadu na okraji hlavného mesta vyhovuje zákonným ustanoveniam a európskym normám.
Keďže v meste sú nezvyčajne mierne teploty na toto obdobie roka dosahujúce až 15 stupňov Celzia, výrazne to komplikuje celú situáciu. Hrozí, že organický odpad v kontajneroch by mohol explodovať. V Bulharsku sa nevykonáva separovaný zber. Sofijčania denne vyprodukujú 1000 ton odpadu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů