Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Metaři města Frankfurt se budou muset vrátit do školních lavic, protože omylem zničili důležitý kousek moderního umění. V rámci úklidu ulice posbírali, zmačkali a spálili kusy žlutého plasu. Právě tyto plastové listy byly součástí sochy od mladého umělce Michaela Beutlera. Třicet metařů teď bude navštěvovat kurzy moderního umění, aby se nic takového už neopakovalo.
Odpovědnost za celé nedorozumění převzal ředitel frankfurtského hygienického oddělení, Peter Postleb. Na tiskové konferenci přiznal: „Myslel jsem si, že to nějací stavaři nechali na ulici válet zbytky materiálu. Tak jsem zavolal své lidi, aby to po nich uklidili.“ Svoji chybu si ředitel uvědomil o několik dnů později, když si o výstavě přečetl v novinách. Na nápravu bylo pozdě, protože části sochy už byly dávno ve spalovně.

Business Leaders Forum vyhlásilo již 14. ročník prestižní soutěže Cena zdraví a bezpečného životního prostředí 2004. Tato akce je příležitostí pro kteroukoliv organizaci, která kladně ovlivňuje životní prostředí ve svém okolí, např. nejen průmyslové a servisní podniky, ale i místní komunity, zastupitelstva, školy, akademické kruhy a nevládní organizace. Termín pro zaslání příspěvků do soutěže je 31. ledna 2005. Další informace na www.blf.cz.

Slovenská společnost Semt Production Martin začala vyrábět stroje na paletování biomasy, tedy dřevního odpadu či slámy. Tyto stroje by měly u dosavadního výrobce motorů pro automobily Belaz postupně tvořit nosný program, řekl jednatel společnosti Jaroslav Balog. "I když jsme tyto stroje začali zkušebně vyrábět už loni, řádný náběh začínáme až letos," uvedl ředitel. Až 90 procent strojů by mělo směřovat na export, zejména do států Evropské unie, Brazílie a zemí bývalého Sovětského svazu.

LESY ČR PŘI UKONČENÍ SMLUV OBEŠLY DOZORČÍ RADU
Lesy České republiky při rozhodnutí ukončit všechny smlouvy na práce v lesích uzavřené bývalým vedením obešly dozorčí radu. Řekl to předseda dozorčí rady firmy a poslanec Jan Grůza. Podle něj šlo o zásadní rozhodnutí, které spadá do kompetence rady. LČR jí ale záležitost nepředložily, čímž prý přestoupily zákon. LČR rozhodnutí opřely o zjištění Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého jsou minulé smlouvy v rozporu se soutěžním právem. Úřad ale později uvedl, že státní podnik nemusel ukončit s lesnickými firmami celé smlouvy, stačilo vypustit jen některé části. Lesy tvrdí, že takové řešení nebylo možné.

LESNICKÉ ODBORY PŘIPRAVUJÍ DEMONSTRACI
Odborový svaz dřevo-lesy-voda chystá na 25. ledna demonstraci před ministerstvem zemědělství. Sejít by se mělo podle předběžných odhadů 1500 až 2000 odborářů z lesního hospodářství. "Chceme vyjádřit nespokojenost s politikou ministerstva jakožto zřizovatele státního podniku Lesy ČR," řekl místopředseda svazu Alfonz Kokoška. Postup Lesů ČR při změně obchodních vztahů ohrožuje podle odborářů tisíce pracovních míst v lesích. "Uvažujeme o tom, že se současně vyhlásí na tomto protestním shromáždění stávka," doplnil Kokoška s tím, že zúčastnit by se měli pracovníci v lesích i část lidí z dřevozpracujícího průmyslu. O délce stávky zatím není rozhodnuto.

FIRMY CHTĚJÍ POVOLIT VÍCE EMISÍ
Velké slovenské firmy nesouhlasí s rozhodnutím Evropské komise. Ta o 14 procent snížila množství oxidu uhličitého, které mohou do roku 2007 slovenské firmy vypustit do ovzduší. Ocelárna U.S. Steel Košice už kvůli tomuto rozhodnutí podala na Evropskou komisi žalobu na Soud první instance v Lucemburku, který je součástí Evropského soudního dvora. Evropská komise nyní vydává povolenky na vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší průmyslovými podniky kvůli snížení produkce skleníkových plynů, ke kterému se státy unie zavázaly v Kjótském protokolu. Systém povolenek má snížit do roku 2007 emise oxidu uhličitého vypouštěného firmami v EU o dvě až tři procenta. Kromě ochrany životního prostředí zkoumá komise také to, zda povolený počet emisí v jednotlivých státech není nepřímou formou pomoci průmyslovým podnikům.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů