Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vsetínský "recept", jak si osvojit zásady šetrnosti k přírodě

Ekologické audity škol probíhají ve Vsetíně v rámci projektu Zdravé město už od roku 2002.
Vsetínský "recept", jak si osvojit zásady šetrnosti k přírodě
Tyto audity mají především osvětový charakter. Nejde pouze o zjištění nedostatků, ale hlavně o snahu je postupně odstranit. Je to rovněž způsob prohlubování partnerství škol a města v oblasti ekologické výchovy.

"Ekologické audity odpovídají našemu modelu řízení města dle ISO norem - přenášení systému kvalitního řízení a šetrnosti k přírodě na příspěvkové organizace. Projekt se sice zpočátku setkal s nedůvěrou ředitelů škol, ale trpělivým vysvětlováním se nám je nakonec podařilo přesvědčit o tom, že město nebude školy za případné zjištěné nedostatky trestat, nýbrž že je chce řešit," uvedl Ing. Milan Půček MBA, tajemník Městského úřadu ve Vsetíně.

V roce 2002 se ve Vsetíně uskutečnilo 15 ekoauditů. K základním a mateřským školám se posléze připojily příspěvkové organizace - městská knihovna a Dům dětí a mládeže Alcedo. Tým vyškolených zaměstnanců městského úřadu (z odborů školství a kultury a životního prostředí) společně s pracovníky škol (s řediteli, koordinátory environmentální výchovy, vedoucími školních jídelen, školníky apod.) zkoumal mj. zacházení s odpady, ekologickou výchovu, zateplování budov včetně těsnění oken, nakládání se zelení, a také podporu zdravé výživy ve školní jídelně nebo prostředí jednotlivých škol (nekuřácké prostředí atd.).

"Náklady na tyto audity byly minimální, zahrnovaly pouze 6000 Kč na zpracování, tisk a rámování certifikátu," vysvětlila Bc. Věra Goldová, vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu ve Vsetíně.

Ve Vsetíně byly první certifikáty předány před Vánocemi 2002. Úspěch tehdy slavilo všech patnáct testovaných škol. Protože certifikáty mají omezenou platnost, na podzim 2004 vsetínské školy a příspěvkové organizace jejich držitelství znovu obhajovaly. A opět na výbornou. Nově byl dohodnut tříletý cyklus provádění ekoauditů. Kromě těchto auditů uskutečnila vsetínská radnice ve školách díky dotaci z Ministerstva zdravotnictví v roce 2004 i audity Zdravého životního stylu.

Metodiku ekologických auditů vsetínská radnice prostřednictvím Národní sítě Zdravých měst ČR nabídla jejím členům. V rámci projektu Šíření úspěšných výstupů z procesu místních Agend 21 podpořeného Ministerstvem životního prostředí ekoaudity realizovala podle "vsetínského receptu" města Chrudim a Hodonín.

Během dubna a první poloviny května 2004 navštívil auditní tým v Chrudimi 15 školských zařízení včetně jídelen. Hlavní důraz byl kladen na důslednější třídění odpadů.

"Nezjistili jsme závažnější nedostatky. Většinou bylo potřeba dodat koše a kontejnery na tříděný odpad. Nádoby na plasty už ve většině škol mají, nově požadovali koše na sklo, někde i na papír. Běžnou údržbu zahrad a zeleně v okolí škol (sekání trávy a stříhání dřevin) zajišťuje město. Ve většině škol jsme se dohodli, že tomu tak bude i nadále. Někde ale chtějí péči o zeleň začlenit do ekologické výchovy," říká Šárka Trunečková, koordinátorka projektu Zdravé město Chrudim a členka auditního týmu. Školy, které byly po ukončení loňské podzimní vlny kontrolních auditů bezproblémové, obdržely certifikát Ekologická škola.

Nesporným přínosem ekologických auditů škol je podle vsetínských tvůrců metodiky také to, že se zlepšuje přístup managementu školy a ostatních pracovníků k ekologické výchově.

"Díky systematické a cílené ekologické výchově si žáci základních škol prvky šetrnosti k přírodě natolik zafixují, že v dospělém věku jim budou připadat jako samozřejmost. Děti pak příznivě ovlivňují svými postoji chování ostatních členů rodiny, to znamená i dospělé populace města," konstatovala Bc. Věra Goldová, vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu ve Vsetíně.

AUTOR: Markéta Židlická

Kontakt:

Metodiku k ekologickým auditům a další informace může zájemcům poskytnout vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu ve Vsetíně Bc. Věra Goldová: vera.goldova@mestovsetin.cz, tel.: 571 491 511.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů