Box "chlazený" sluncem
Společnost Unilever představila na mezinárodním zasedání účastnických zemí
Montrealského protokolu zaměřeného na redukci užívání látek narušujících
ozónovou vrstvu v Praze mrazicí zařízení na zmrzlinu poháněné solární energií.
Jedná se o další prototyp ekologické varianty mrazicího boxu, který má v
budoucnu plošně nahradit běžně používané mrazicí boxy plněné chladicí látkou HFC
(HydroFluoroCarbon). Tato látka sice nenarušuje ozónovou vrstvu, ale podílí se
na globálním oteplování. V tuto chvíli již Unilever po celém světě používá 15
tisíc kusů zařízení šetrných k životnímu prostředí. Jsou vybavena solární
baterií, která zcela nahradí zdroj energie a eliminuje použití HFC jako
chladicího média. Boxy využívají sluneční energii zachytávanou solárními panely.
Jsou vybaveny speciálním kompresorem, který pracuje na stejnosměrný proud z
baterie, kterou lze dobít i ze sítě. Baterie
[https://www.kamsnim.cz/browse/baterie] vydrží celý den i v případě naprostého
nedostatku slunečního sv ětla.
Společnost Unilever představila na mezinárodním zasedání účastnických zemí Montrealského protokolu zaměřeného na redukci užívání látek narušujících ozónovou vrstvu v Praze mrazicí zařízení na zmrzlinu poháněné solární energií. Jedná se o další prototyp ekologické varianty mrazicího boxu, který má v budoucnu plošně nahradit běžně používané mrazicí boxy plněné chladicí látkou HFC (HydroFluoroCarbon). Tato látka sice nenarušuje ozónovou vrstvu, ale podílí se na globálním oteplování. V tuto chvíli již Unilever po celém světě používá 15 tisíc kusů zařízení šetrných k životnímu prostředí. Jsou vybavena solární baterií, která zcela nahradí zdroj energie a eliminuje použití HFC jako chladicího média. Boxy využívají sluneční energii zachytávanou solárními panely. Jsou vybaveny speciálním kompresorem, který pracuje na stejnosměrný proud z baterie, kterou lze dobít i ze sítě. Baterie vydrží celý den i v případě naprostého nedostatku slunečního sv ětla.
Důvodem, proč se Unilever stal jedním z průkopníků mražení šetrného k životnímu prostředí, je skutečnost, že jeho zmrzlinová značka Algida provozuje na světě 2 mil. mrazicích boxů. Průzkumy napadání ozónové vrstvy látkou HFC vedly Unilever k hledání dalších řešení, například termoakustických boxů nebo boxů na principu látek, které ozónovou vrstvu nepoškozují. Již dnes používá 15 tis. mrazicích boxů na principu látky HC (Hydrocarbon - nepřispívá ke globálnímu oteplování). Do roku 2005 bude Unilever provozovat 80 tis. mrazicích boxů na bázi HC.
Unilever vyrábí ve svém závodě v Nelahozevsi rostlinné tuky Rama, Flora, Rama Créme Bonjour a Perla, mýdla Lux a kosmetiku Pond's a Rexona. V Zábřehu na Moravě majonézy Hellmann's a instantní výrobky Knorr.
Důvodem, proč se Unilever stal jedním z průkopníků mražení šetrného k životnímu prostředí, je skutečnost, že jeho zmrzlinová značka Algida provozuje na světě 2 mil. mrazicích boxů. Průzkumy napadání ozónové vrstvy látkou HFC vedly Unilever k hledání dalších řešení, například termoakustických boxů nebo boxů na principu látek, které ozónovou vrstvu nepoškozují. Již dnes používá 15 tis. mrazicích boxů na principu látky HC (Hydrocarbon - nepřispívá ke globálnímu oteplování). Do roku 2005 bude Unilever provozovat 80 tis. mrazicích boxů na bázi HC.
Unilever vyrábí ve svém závodě v Nelahozevsi rostlinné tuky Rama, Flora, Rama Créme Bonjour a Perla, mýdla Lux a kosmetiku Pond's a Rexona. V Zábřehu na Moravě majonézy Hellmann's a instantní výrobky Knorr.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích