Pátek, 29. března 2024

Box "chlazený" sluncem

Box "chlazený" sluncem
Společnost Unilever představila na mezinárodním zasedání účastnických zemí Montrealského protokolu zaměřeného na redukci užívání látek narušujících ozónovou vrstvu v Praze mrazicí zařízení na zmrzlinu poháněné solární energií. Jedná se o další prototyp ekologické varianty mrazicího boxu, který má v budoucnu plošně nahradit běžně používané mrazicí boxy plněné chladicí látkou HFC (HydroFluoroCarbon). Tato látka sice nenarušuje ozónovou vrstvu, ale podílí se na globálním oteplování. V tuto chvíli již Unilever po celém světě používá 15 tisíc kusů zařízení šetrných k životnímu prostředí. Jsou vybavena solární baterií, která zcela nahradí zdroj energie a eliminuje použití HFC jako chladicího média. Boxy využívají sluneční energii zachytávanou solárními panely. Jsou vybaveny speciálním kompresorem, který pracuje na stejnosměrný proud z baterie, kterou lze dobít i ze sítě. Baterie vydrží celý den i v případě naprostého nedostatku slunečního sv ětla.

Důvodem, proč se Unilever stal jedním z průkopníků mražení šetrného k životnímu prostředí, je skutečnost, že jeho zmrzlinová značka Algida provozuje na světě 2 mil. mrazicích boxů. Průzkumy napadání ozónové vrstvy látkou HFC vedly Unilever k hledání dalších řešení, například termoakustických boxů nebo boxů na principu látek, které ozónovou vrstvu nepoškozují. Již dnes používá 15 tis. mrazicích boxů na principu látky HC (Hydrocarbon - nepřispívá ke globálnímu oteplování). Do roku 2005 bude Unilever provozovat 80 tis. mrazicích boxů na bázi HC.

Unilever vyrábí ve svém závodě v Nelahozevsi rostlinné tuky Rama, Flora, Rama Créme Bonjour a Perla, mýdla Lux a kosmetiku Pond's a Rexona. V Zábřehu na Moravě majonézy Hellmann's a instantní výrobky Knorr.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů