Pátek, 29. března 2024

Další ocenění pro hybridní pohon

Další ocenění pro hybridní pohon
Severoamerickým Vozem roku 2005 byl v kategorii sportovně-užitkových vozů (SUV) zvolen Ford Escape Hybrid. Je to první SUV s tímto druhem pohonu, ale na obzoru je konkurence v podobě dvou modelů japonské automobilky Toyota, která je průkopníkem hybridního pohonu se svým kupé Prius.

Pod kapotou Escape Hybrid je upravený čtyřválec Duratec 2,3 ze základního modelu Escape s výkonem sníženým ze 153 na 133 koní, doplněný elektromotorem o výkonu 93 koní. Ford předpokládá, že v nezávislých testech americké Agentury pro životní prostředí dosáhne spotřeby 8,1/7,1/7,5 l/100 km (město, mimo město, kombinace). "Normální" 2,3litrový Escape má průměrnou spotřebu 11,2 litru. Cenový rozdíl mezi těmito vozy (28 600 vs. 23 400 dolarů) vychází na 119 400 korun, takže při ceně benzinu 26 korun za litr se hybrid vyplatí po ujetí 115 tisíc kilometrů.

Automobilka tvrdí, že hybridní technologie dává vozu parametry šestiválce. Je však zajímavé, že maximální hmotnost taženého přívěsu je u Escape Hybrid omezena na pouhých 450 kg, zatímco u ostatních verzí tohoto SUV se pohybuje od 680 do 1590 kilogramů.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů