Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR- SOVAK ČR uspořádá 24. - 26. května 2005 na Výstavišti v Praze Holešovicích již 11. mezinárodní vodohospodářskou výstavu Vodovody a kanalizace 2005. Záštitu nad výstavou převzalo Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zemědělství, Hospodářská komora ČR a Hospodářská komora hl. m. Prahy. Loni výstava zaznamenala 228 vystavovatelů a 8225 návštěvníků a obsadila obě křídla Průmyslového paláce včetně střední haly a volné plochy před palácem. I v tomto roce chce pořadatel zajistit kvalitu a odbornost výstavy, která představí širokou škálu výrobků a služeb nezbytných pro kvalitní zásobování odběratelů pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod včetně likvidace vznikajících odpadů. Její nedílnou součástí bude zajímavý doprovodný program. Více najdete na www. vystava- vodka.cz.

Vysoké ceny ropy jsou pro Ameriku, Evropu, Japonsko a další země dovážející ropu zátěží. Účinek se podobá obrovské dani, která přesouvá bohatství do zemí vyvážejících ropu. Odhaduje se, že americký účet za dovoz ropy se jen za uplynulý rok zvýšil asi o 75 miliard USD.
Kdyby existovala záruka, že ceny zůstanou natrvalo třeba jen nad 40 USD za barel, rozvíjely by se alternativní zdroje energie (mimo jiné zpracování ropných břidlic). Žijeme teď ale v nejhorším z možných světů - ceny jsou tak vysoké, že poškozují světové hospodářství, ale nejistota je tak silná, že investice potřebné ke snížení cen nikdo nedělá.

Evropská komise zveřejňuje materiál, ve kterém vysvětluje, za jakých podmínek mohou členské státy poskytnout finanční pobídky pro automobily, jejichž emise z naftových motorů jsou nižší než předepsané limity (Euro 4 - 25 mg/km - platné od 1.1.2005). Komise předpokládá, že ve druhé polovině roku 2005 bude moci k projednání Radě EU a Evropskému parlamentu předložit návrh nové směrnice, v níž budou obsaženy snížené emisní limity, kterých by nové automobily měly být schopny dosáhnout v roce 2010 (Euro 5).

V neděli ve večerních hodinách náhle zemřel ve věku 59 let psycholog, pedagog a publicista Michal Černoušek.
Klinicky vyškolený psychoanalytik napsal průkopnické práce, popularizující taková témata, jako je psychologie životního prostředí, psychický aspekt pohádek či práce se sny (populární publikace Sen a snění). Ve svých stylisticky vytříbených knihách se věnoval také základům psychoanalýzy (životopis Sigmunda Freuda) či iracionalitě (Šílenství v zrcadle dějin). Publikoval v časopisu Reflex, psychologii médií přednášel na FSV UK.

SEMT VYRÁBÍ STROJE NA PALETOVÁNÍ BIOMASY
Slovenská společnost Semt Production Martin začala vyrábět stroje na paletování biomasy, tedy dřevního odpadu či slámy. Tyto stroje by měly u dosavadního výrobce motorů pro automobily Belaz postupně tvořit nosný program, řekl jednatel společnosti Jaroslav Balog. "I když jsme tyto stroje začali zkušebně vyrábět už loni, řádný náběh začínáme až letos," uvedl ředitel. Až 90 procent strojů by mělo směřovat na export, zejména do států Evropské unie, Brazílie a zemí bývalého Sovětského svazu.

LESNICKÉ FIRMY MAJÍ DÁL PRACOVAT V LESÍCH
Lesnické firmy mají podle ministra zemědělství Jaroslava Palase pracovat ve státních lesích i poté, co jim státní podnik Lesy ČR oznámil, že nynější smlouvy jsou neplatné. LČR minulý týden oznámily, že všechny smlouvy na práce v lese uzavřené bývalým vedením jsou neplatné, a smluvní vztahy na 72 procentech lesů proto končí. Od soboty 15. ledna by si měly LČR u firem jednotlivé práce objednávat tak, aby těžba pokračovala. Rozhodnutí LČR vyvolalo mezi lesními firmami bouři nevole a vznesly požadavek na výměnu vedení LČR. Palas se k případným personálním změnám ve vedení podniku jasně nevyjádřil. LČR rozhodnutí o ukončení smluv opřely o stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého jsou minulé smlouvy v rozporu se soutěžním právem. Úřad ale později uvedl, že státní podnik nemusel ukončit celé smlouvy, stačilo vypustit jen některé části.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů