Středa, 17. dubna 2024

V Jihlavě se zdražil polatek za odvoz odpadu

V Jihlavě se zdražil polatek za odvoz odpadu

Od 1. ledna 2005 se z dosavadních 420 Kč zvyšuje poplatek za odvoz odpadků na 480 Kč ročně. Rozhodli o tom celkem 27 hlasy na svém zasedání jihlavští zastupitelé.

"Poplatky jsou přiměřené a srovnatelné s ostatními městy," prohlásil náměstek primátora a předkladatel návrhu Josef Kodet. "Jedná se jen o další zdražení životních nákladů našich občanů," reagoval komunista Ladislav Zadražil. Podle Kodeta se náklady na provoz systému svozu, třídění, a odstraňování komunálních odpadů zvedly. V roce 2003 činily 21 mil., letos se počítá s více než 25 mil. Příjmy však zůstávají přibližně stejné, zhruba 20 milionů. Rozdíl se dokrývá z rozpočtu města. Loňský činil asi 1,2 mil., letošní má být takřka 6 mil. V příštím roce se i při zvýšení poplatků pro občany na 480 Kč má rozdíl podle Kodeta pohybovat na úrovni 6 milionů.

V nově přijaté vyhlášce o odpadech jsou vyjmenovány i 50% slevy z poplatků, ty se vztahují kupříkladu na třetí a každé další nezaopatřené dítě ve věku do 26 let žijící s rodiči či držitele průkazu ZTP/P.

Dle materiálu, předloženého zastupitelům, jsou poplatky v H. Brodě 432 Kč (počet obyvatel 24 tisíc), ve Žďáře nad S. 350 Kč (24 tisíc), v Pelhřimově 380 Kč (17 tisíc) a v Třebíči 360 Kč (39 tisíc).

ZDROJ:www.vysocina.kvalitne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů