Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hybridní auta začínají dobývat Ameriku

Hybridní auta začínají dobývat Ameriku
Kolísající ceny pohonných hmot a stále se zpřísňující zákony na ochranu přírody nutí automobilky, aby o sobě vytvářely "zelený image", napsal zpravodajský server BBC News.
"Někdy se až zdá, že velcí výrobci vozů jsou pobočkou Greenpeace nebo stoupenci Přátel Země," poznamenal komentátor BBC Stephen Evans. Vyvíjejí se stále úspornější motory s nízkými škodlivými imisemi, zejména tzv. hybridy a "čisté diesely".
Nynějším hitem na americkém trhu jsou auta na hybridní pohon se dvěma motory, výbušným a elektrickým. Na čekacích listinách u dealerů je na jedenáct tisíc zájemců o nový model hybridu Lexus RX400h z koncernu Toyota, který přijde do prodeje koncem letošního prvního čtvrtletí.
Přitom se však loni ve Spojených státech prodal jen zanedbatelný počet těchto vozů - 88 tisíc. A předpovědi odbytu na letošní rok počítají podle agentury J.D. Power s 222 tisíci. Při ročním prodeji kolem sedmnácti miliónů vozidel v USA jde tedy u těchto hybridních modelů o okrajový, nepatrný zlomek podílu na trhu. Zatím je nabízejí jen tři výrobci. Průkopník této technologie, japonská Toyota, Honda a jediný z velké detroitské trojky, Ford.
Firmy General Motors a DaimlerChrysler tento trend zaspaly a teprve před koncem minulého roku se, ač konkurenti, dohodly na společném vývoji hybridních technologií. Na trh se podle odhadu jejich první modely dostanou až v roce 2007.

Odbyt bude asi pomalejší
Z prognóz výzkumné agentury J.D. Power vyplývá, že růst odbytu hybridů v USA bude spíše pomalejší. První příčinou je jejich vyšší cena, a to průměrně o tři tisíce dolarů na automobil. K jeho kupcům ne náhodou patří ze 40 procent lidé s ročním příjmem kolem miliónu dolarů. A navíc Američané stále dávají přednost "klasickému" benzínovému pohonu.
I když jsou hybridy v USA na počátku expanze, budou muset brzy čelit silné konkurenci čistějšího dieselového motoru, v jehož vývoji se nejvíce angažuje koncern Volkswagen. Ten podle agentury Reuters počítá s tím, že takřka všechny "čisté diesely" budou přednostně dodávány do USA.
Zatímco v Evropě se auta na naftový pohon podílejí na trhu již takřka čtyřiceti procenty, v USA je to zatím jen každý desátý vůz. Jak na autosalónu v Detroitu prohlásil Bernd Pischetsrieder, šéf VW, "nové typy dieselových motorů jsou levnějším a mnohem účinnějším způsobem úspory pohonných hmot a redukce škodlivých imisí".
Avšak automobilky Toyota a Honda podle agentury Bloomberg soudí, že ani "čistější diesel" pravděpodobně neobstojí před velmi náročnými americkými ekologickými předpisy, které vstoupí v platnost v roce 2007. Proto především spoléhají na hybridy, které přísným standardům ve Spojených státech vyhovují.
Další cestou k ekologičtějším autům je vývoj nových, alternativních pohonných hmot, které jsou levnější i ekologičtější než produkty z ropy.
Například v Brazílii již zdomácněl etanol, vyráběný z cukrové třtiny. Některé tamní automobilky vyrábějí dokonce automobily na duální pohon, benzínový a etanolový. A většina čerpacích stanic prodává oba tyto druhy pohonných hmot.

Šance etanolu a biodieselu
V letošním roce se podle listu International Herald Tribune předpokládá, že čtyřicet procent všech aut prodaných v Brazílii bude mít etanolový pohon.
Další ekologickou alternativou je tzv. biodiesel, jehož produkce byla letos zahájena v Británii. Společnost Biofuels vyrábí tuto směs z různých rostlinných olejů, zejména řepkového a palmového. Její šéf Sean Sutcliffe řekl agentuře Reuters: "Jsme přesvědčeni, že jsme na pravém místě v pravou chvíli." Zatím se však počítá s odbytem biodieselu jen v severovýchodní Anglii a později v Evropě.


Auta s hybridním pohonem
1997 Toyota vyrobila první hybrid Prius
1999 Honda v USA prodala první hybridy
2004 Toyota, Honda, Ford v USA prodáno 88 000 hybridů
2004 GM, DaimlerChrysler dohoda o společném vývoji hybridních technologií
2004 GM 10 městských autobusů v Honolulu, Havaj
2005 Ford Ford Escape vyhlášen americkým autem roku
2005 Toyota, Honda, Ford odhad prodeje hybridů v USA: 222 000*
2005 Toyota nové modely hybridů Lexus RX400h a Highlander
2005 Ford nový model Mercury Mariner
2006 Nissan model Altima (v licenci Ford)
2006 Toyota nový model luxusního sedanu Lexus GS
2007 GM nové modely Chevrolet Tahoe a GMC Yukon
2007 DaimlerChrysler nový model Dodge Durango
2010 USA odhad 500 000 až milión*
* odhad J.D.Power
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů