Čtvrtek, 28. března 2024

Vídeň tlumí kritiku elektrárny Temelín

Vídeň tlumí kritiku elektrárny Temelín
Rakušané se nikdy nesmíří s Temelínem, vyhrocené vztahy mezi českými a rakouskými politiky jsou však nejspíš zažehnány. Kancléř Wolfgang Schüssel při své včerejší návštěvě Prahy prohlásil, že je spokojen s tím, jak se obě země s tímto problémem vypořádaly..
Vídeň od počátku protestovala proti dokončení Temelína, a dokonce hrozila, že kvůli tomu zablokuje vstup Česka do Evropské unie. Na sklonku roku 2000 uzavřel Schüssel s tehdejším premiérem Milošem Zemanem v rakouském Melku dohodu, která měla spor o Temelín vyřešit.
"Jsem rád, že melcký proces přispěl k větší míře jistoty a bezpečnosti," řekl Schüssel po setkání s premiérem Stanislavem Grossem. Česko se v dohodě například zavázalo, že bude rakouským úřadům poskytovat všechny informace o výkonu elektrárny či mimořádných událostech.
"Výměna informací je excelentní," potvrdil Michael Haider, mluvčí rakouského velvyslanectví v Praze.

Úpravy v elektrárně
Před spuštěním elektrárny Vídni například vadilo, že v Temelínu leží příliš vedle sebe, aniž by byly odděleny přepážkou, dva typy potrubí na vodu a páru, což neumožňují německé normy pro nové jaderné elektrárny (ale třeba americké předpisy to připouštějí)..
"Vyřešilo se to zpřísněním kontrol a dalšími organizačními opatřeními. Žádná nehoda se nemůže stát," vysvětlil Pavel Pittermann, mluvčí českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Mluvčí Temelína Milan Nebesář dodal, že v elektrárně se na základě česko-rakouské dohody udělala některá méně zásadní technická opatření, například se vyměnila část zařízení.
Sdružení Jihočeské matky pokládají technické úpravy za nedostatečné. "Optimismus pana kancléře Schüssela nesdílíme," řekla předsedkyně Dana Kuchtová a kritizovala především to, že se úřady nevypořádaly se zmiňovaným potrubím na vodu a páru.
"Odstranění technických nedostatků je přitom zakotveno jako podmínka pro uvedení Temelína do provozu v bilaterální dohodě mezi Českem a Rakouskem, která byla uzavřena v Bruselu v roce 2001," připomněla Dana Kuchtová.
Mluvčí úřadu pro jadernou bezpečnost ovšem uvedl, že si rakouská strana v tomto ohledu už na nic nestěžovala. Dodal, že kvůli Temelínu se každý rok konají tři až čtyři konference, kterých se účastní přední evropští odborníci.
"Melk zřejmě ukončíme někdy zjara," řekl dobře informovaný český diplomat.

Rakušané mají strach
Nehledě na expertní studie, které zatím nepotvrdily, že by Temelín měl výraznější negativní dopad na zdraví lidí, okolní lesy, vodu, zemědělské plodiny či na počasí, se Rakušané nepřestali Temelína bát. Podle loňského průzkumu rakouské agentury SWS má bezmála devadesát procent z nich strach, že jim zahraniční jaderné elektrárny přivodí rakovinu.
Více než dvě třetiny dotázaných jsou navíc přesvědčeny, že by se v Česku či na Slovensku mohla opakovat katastrofa podobná té v Černobylu.
Loňská studie Kabinetu antropologie Ústavu ekologie krajiny Akademie věd naproti tomu uvádí, že obyvatelé jižních Čech už nevnímají Temelín jako hrozbu, i když v nich zůstává neklid.
"Pocit přímého ohrožení zmizel, přetrvává však pocit podvědomého neklidu," stojí v dokumentu. Zájem Rakouska o jadernou elektrárnu Temelín - země s největším procentem odpůrců atomu v Evropské unii - se odráží i v tamních médiích.
Rakouská tisková agentura APA pravidelně informuje o každé nehodě, která se v české jaderné elektrárně stane. A většinou neopomene zmínit ani to, o kolikátý případ jde.
Temelínské odstávky jsou pravidelným terčem i rakouského bulvárního tisku. Naposledy před týdnem v listu Kronen Zeitung vyšel článek nazvaný "Reaktor zralý do šrotu znovu běží naplno".

Na čem se premiéři dohodli v Melku

Premiér Miloš Zeman a kancléř Wolfgang Schüssel za účasti evropského komisaře Güntera Verheugena uzavřeli v prosinci 2000 v rakouském Melku dohodu, která měla vyřešit spor o jadernou elektrárnu Temelín.
Na dohodu v Melku navázala o rok později smlouva v Bruselu, čímž padla poslední překážka k tomu, aby Rakousko kvůli Temelínu blokovalo vstup Česka do Evropské unie.
Česká republika se zavázala, že bude sledovat vliv elektrárny na zdraví lidí a okolní přírodu. Slíbila, že za účasti mezinárodních odborníků prověří technická zařízení v Temelíně, k nimž měli Rakušané výhrady.
Rakousko se zavázalo, že skončí protestní blokády na rakousko-české hranici v jižních Čechách, které na podzim roku 2000 paralyzovaly dopravu na silnicích mezi oběma státy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů