Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ferrari se bude objevovat v mistrovství světa formule 1 nejméně do roku 2012. Nejúspěšnější stáj posledních let jako první z deseti účastníků v seriálu prodloužila takzvanou Concordskou smlouvu, čímž se zavázala dál působit v šampionátu.
Nový okruh pro závody formule 1 u rakouského Spielbergu nevyroste. Majitel společnosti Red Bull, která vlastní stejnojmennou stáj, Dietrich Mateschitz včera oznámil, že se ambiciózního projektu vzdává. Proti výstavbě okruhu a dalších zařízení se postavil rakouský úřad pro životní prostředí.

Logo zřejmě Vyrobeno v Krkonoších, na Šumavě nebo v Beskydech má v blízké budoucnosti označovat vybrané produkty charakteristické pro oblast daného regionu. Logo přibližující oblast vzniku ponesou produkty výrobců působících v trojici přírodně unikátních lokalit označovaných symbolem Natura 2000.
"Projekt podpořený Evropskou komisí počítá v Česku pouze s trojicí pilotních oblastí. Pokud se osvědčí, budou mít jeho výsledky dopad na ostatní členské země Evropské unie, kterým poslouží za vzor," uvedl mluvčí koordinátora projektu Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Certifikát přizná budoucí komise složená z ochranářů, podnikatelů a lidí z praxe produktům, jejichž výrobu provází šetrnost k životnímu prostředí.
Logo místně uznávaného výrobku nebo služby může výrazně zvýšit jeho prodejnost a konkurenceschopnost v tuzemsku i v zahraničí.
Šanci označit produkty prestižním, v Evropě uznávaným certifikátem dostanou horské ekofarmy prodávající produkty přímo v domovském místě, výrobky řemeslníků a firem, restaurace produkující krajové speciality z místních surovin, publikace i turistické agentury.
"Projekt je na počátku, vše bude jasné do konce letošního roku," podotkl Drahný.

Němčice - Vybudovat soustavu poldrů, která by ochránila obec na Litomyšlsku před přívalovými dešti, plánují v Němčicích. Poldry - suché nádrže mají za úkol zadržovat přebytečnou vodu v krajině a zabránit záplavám.
Osvědčily se již v řadě míst, jež ohrožuje velká voda. Podobnou soustavu na obranu před dešťovou vodou vybudovala s pomocí ministerstva životního prostředí například Česká Třebová. Podle starosty obce Josefa Racka by se náklady na podobnou stavbu pohybovaly určitě řádově v milionech korun.
"Zatím je stavba otázkou dalších jednání a příprav. Sami bychom to finančně těžko zvládli. Měla by se začít zpracovávat základní projektová studie, pak budeme chytřejší," řekl starosta Racek. Obyvatelé Němčic by větší obranu proti záplavám určitě uvítali. Neleží sice poblíž žádné velké řeky, v okolí vesnice jsou ale kopce, z kterých voda a také desítky hektarů půdy mohou stékat přímo do vesnice. Jeden z poldrů by měl podle plánů vyrůst přímo na potoce, další potom přímo v krajině jako suché nádrže.

Zimní péče o zvěř tak myslivecká sdružení přijde na desítky tisíc korun. Jen málokdo asi ví, že začít přikrmovat zvěř musí myslivci nejpozději v říjnu. Už v té době si totiž zvěř musí vytvořit dostatečné tukové zásoby na zimu, kdy má velkou spotřebu energie. Navíc se už v období Vánoc začne u naší nejpočetnější zvěře, srnčí, vyvíjet u březích samic plod a proto potřebují kvalitní krmení a hlavně klid.
Zvěř se ale nemůže krmit ledasčím. Například myslivci ze Zákupska jí předkládají co možná nejkvalitnější krmivo. Na podzim granulové směsi a obilí a v zimě seno a dužnaté krmivo s doplněním jadrného krmiva. Opatřit kvalitní krmivo je však velmi nákladné a přijde na hodně peněz. Další tisíce vydají myslivci za nákup léčiv, která se podávají zvěři v lednu. Podle zákupských myslivců potřebuje zvěř hlavně klid. V této souvislosti trápí "nimrody" lidé, kteří v lesích venčí své psy. Tím zvěř vyhánějí od krmelců a nutí ji k pohybu a stresu. Vyrušení a donucení k běhu může pro zvěř znamenat i smrt z podchlazení a ze zápalu plic.

Šumavský národní park rozšíří spolupráci se sousedním národním parkem Bavorský les. Na konci loňského roku se na tom dohodli ředitelé správ obou parků. Podle deníku Právo je jedním z hlavních cílů nové spolupráce sjednocení systému ochrany přírody.
Spolupráce parků byla dosud spíše formální. V Bavorském lese dostávala přednost příroda, zatímco na Šumavě se prosazovala takzvaná aktivní ochrana lesa, která byla trnem v oku mnoha ekologických aktivistů. "Německá i česká strana jmenovaly novou řídící skupinu pro spolupráci a shodly se na tom, že cílem obou parků bude postupné sladění managementu na obou stranách hranice," řekl deníku mluvčí správy šumavského parku Radovan Holub. V budoucnu by podle něj mohla dokonce vzniknout přeshraniční biosférická rezervace. Šumavský a bavorský park nyní navíc ustaví několik pracovních týmů pro projekty k ochraně přírody, vzdělávání a pro styk s veřejností.

Noční odvoz domovních odpadů zruší v Jablonci nad Nisou Severočeské komunální služby. Jedním z důvodů jsou stížnosti obyvatel na hluk, který vzniká při vysypávaní popelnic a kontejnerů do sběrových nákladních aut. ČTK to řekla mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková. "Noční svoz komunálního odpadu skončí 30. ledna. Severočeské komunální služby ho budou provádět během odpoledních směn," dodala Jelínková. Noční směny při odvozu odpadu začínaly v osmnáct hodin a končily pozdě v noci. Hlučná technika budila řadu lidí ze spaní.
"Popeláři se mezi sebou navíc hlasitě domlouvali a hvízdali na sebe. Největší rámus byl u nás bohužel kolem půlnoci," podotkla jedna z obyvatelek Jablonce.
Podle Jelínkové noční odvoz odpadků nevyhovuje v mnoha případech ani zaměstnancům Severočeských komunálních služeb. V noci totiž mají pro jízdu se svými vozy málo místa především na sídlištích. Parkuje tam mnohem více aut než ve dne.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů