Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Brno odkoupí prostřednictvím městské společnosti Spalovna a komunální odpady (SAKO) dceřinou firmu Zetoru, Energzet. Cena v hotovosti je 20 miliónů korun, zbylých 35 miliónů korun bude zaplaceno odběrem energií, k nimž se Zetor zaváže.. "Zbytkovou cenu pokryje zvýšení ceny tepla ze 108 na 250 Kč za jeden gigajoule," řekl náměstek primátora Radomír Jonáš. Společnost Energzet zajišťuje Zetoru dodávky tepla, elektřiny a technologické páry. Podnik chtěl svou dceru prodat už v roce 1999, jednání se zájemcem ale nedopadla dobře. Jedním z důvodů koupě je snaha města o optimalizaci energetického a tepelného hospodaření. Nedávno tak Brno koupilo za více než jednu miliardu korun asi 85 procent akcií Tepláren Brno.

Do poloviny února musejí podniky nahlásit do veřejného registru informace o škodlivých látkách, které loni vypustily do vody, ovzduší či půdy. Registr spravuje od začátku roku Český ekologický ústav, lidé se z něj dozvědí třeba o úrovni znečištění prostředí v okolí svého bydliště.
Mapa škodlivin vycházející z těchto dat se poprvé na internetu objeví během září.

MZP vydalo ke konci roku 2004 v edici Planeta (10/2004) publikaci NATURA 2000 A LESY  s podtitulem "Problemy a prilezitosti - interpretacni prirucka Evropske komise" . Jedna se o cesky preklad metodicke prirucky EK, ktery se tyka vyhradne puvodnich 15 clenskych statu EU.
Zajemci mohou brozurku ziskat bud na odboru vnejsich vztahu napr. u Heleny Knappove (tel.:. 267 122 226, na vyzadani je mozno poslat omezeny pocet vytisku) nebo primo na odboru mezinarodni ochrany biodiverzity u RNDr. Rotha.
Dalsi novinka dostupna na MZP je brožurka Cena ministra zivotniho prostredi (1994-2003), ktera obsahuje zivotopisy a fotografie vsech dosavadnich nositelu teto ceny.

ČESKÉ FIRMY MRHAJÍ PENĚZI ZA ENERGII
České výrobní firmy se potýkají s nepřiměřenou energetickou náročností, díky které ročně zbytečně utratí desítky tisíc až miliónů korun za energie, které ke svému podnikání nezbytně nepotřebují. Podle zpracovaných energetických auditů lze ve většině českých podniků, při použití vhodných energetických programů, reálné dosáhnout úspor energií v rozmezí mezi 10 až 40 procenty. Snížení energetické náročnosti je základním předpokladem k tomu, aby si české firmy udržely svou konkurenceschopnost ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Podle zprávy Světového fondu pro ochranu přírody spotřebuje ČR na jedno vydělané euro téměř pětkrát tolik energie než jiné státy EU. Také z tohoto důvodu bude ČR nucena připravit legislativní opatření, která sníží její nepřiměřenou energetickou náročnost.

DVA VYNÁLEZCI VYMYSLELI SKLÁDACÍ PET LAHVE
Oto Mužálek z Ludgeřovic na Opavsku a Josef Zbořil z Ostravy vymysleli skládací PET lahve. Pokud by se lahve připomínající harmoniku ujaly, znamenalo by to úsporu milionů korun a vyřešení letitého ekologického problému. Muži si už varhánkovité nízké lahve s etiketou obtočenou kolem hrdla nechali patentovat. Podle nich po vypití obsahu láhev bez problémů stlačí i dítě, strčí do kapsy a poté nafouknutím vrátí do původního tvaru. Tak se prý může použít zhruba desetkrát, než se zdeformuje. Mužálek tvrdí, že jejich lahve jsou stoprocentně recyklovatelné. Kdyby se vracely do obchodů jako skleněné lahve, tak by se ušetřily miliony korun. Nebyla by také potřeba ropa pro výrobu dalšího plastu.

Nejnovější model automobilu tzv. druhé generace Toyota Prius má v průběhu ledna reklamní premiéru také v Česku. Pro klienta Toyota Motor Czech ji adaptovala agentura Mark/BBDO, jež zajišťovala i předchozí projekty klienta. Původní koncept pochází od produkční společnosti Tarsem. Dva spoty o délce 30 a 60 sekund upravil pro TV Nova tým copywritera Pavla Sobka a art directorky Terezy Zítkové. Vizuál je doplněn o hudební doprovod se sloganem "Každým dnem blíž přírodě" a jasně tak vyjadřuje hlavní benefit tohoto modelu a zodpovědný přístup značky, pokud jde o ekologii. Vedle spotů propagují nový Prius bigbordy, tisková inzerce a direct mail.

Vysočina Na několika místech na Vysočině viděli lidé čápa bílého. V posledních týdnech o tom čtyřikrát informovali pracovníky Chráněné krajinné oblasti (CHKO) ve Žďáru nad Sázavou. Podle ornitologů mohl čáp přežít, pokud na polích neležel sníh. Při souvislé sněhové pokrývce je však jeho život v nebezpečí. "Je to naprosto výjimečné, nepamatuji, že by zdravý pták zůstal přes zimu,"říká Jaromír Čejka z CHKO. Pokud by hlášení přicházela častěji a opakovaně, pokusili by se ochránci o jeho odchyt. "Jinak nemáme šanci, pták se zvedne a odletí. Teď, kdy všude leží sníh, hrozí nebezpečí, že může pojít hladem a zimou,"uvedl Čejka. Lidé mohou výskyt čápa hlásit na pracoviště CHKO, Stanici ochrany fauny v Pavlově na Havlíčkobrodsku, záchranné stanici v Boru u Skutče ve východních Čechách a odborům životních prostředí pověřených městských úřadů.

Česká konsolidační agentura (ČKA) se snaží zabránit výmazu svého zástavního práva k pozemkům v Letňanech. Vlastník parcel, společnost ČKD Refin složila za tímto účelem u konkurzního správce 11,5 milionu korun. Zástupci agentury ale tvrdí, že je to příliš málo a částka neodpovídá ani obvyklé ceně pro zástavu podle Občanského zákoníku. ČKA se proto obrátila na soud s několika žalobami.
Konkurzní správce Petr Dostál vycházel při stanovení ceny ze skutečnosti, že na více než 76 hektarech letňanských pozemků žije kolonie chráněného sysla obecného, a ministerstvo životního prostředí chce proto prohlásit parcely přírodní památkou. I díky tomu zněl posudek znalce, který nechal správce zpracovat, na pouhých 11,5 milionu. Pokud by tu sysel nežil nebo byl přemístěn a na pozemcích se dalo stavět, jejich cena by byla několikanásobně vyšší. "Zánikem zástavního práva by mohly být výrazně poškozeny zájmy státu. Vzhledem k budoucímu možnému využití pozemků by stát mohl přijít řádově o desítky až stovky milionů korun, tvrdí mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Jindřichův Hradec - Nemocná krajina a její uzdravení, Energie a životní prostředí nebo Venkov a krajina, to jsou některá z témat ekologicky zaměřených filmů, které se budou nepřetržitě promítat v poslechovém sále Městské knihovny v J. Hradci. Knihovna tuto akci pořádá ve spolupráci se Společenstvím venkovských žen a selek v J. Hradci od zítřka do soboty.
"Na Ekofilm je vstup volný. Do knihovny může přijít kdokoliv. Školy prosíme o telefonickou objednávku u pracovnice knihovny Marie Malé. Videokazety jsou zapůjčeny z videotéky českobudějovické organizace Rosa," sdělila místopředsedkyně společenství Martina Petrová. Rosa je nezisková organizace zaměřená na ochranu přírody a životního prostředí.
Filmy budou promítány od 12 hodin v tří až pětihodinových denních blocích. Po ukončení série filmů se začnou promítat od začátku. "Sama jsem zvědavá na filmy jako Ptačí perspektivy, O losech a lidech, Ohřeje nás biomasa? nebo Paměť stromů," řekla Petrová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů