Pátek, 19. dubna 2024

Firmy mohou získat dotace při obnově Asie

Firmy mohou získat dotace při obnově Asie
České firmy, které se chtějí podílet na obnově a rekonstrukci tsunami postižených oblastí jihovýchodní Asie, mohou zažádat o dotace. Vláda totiž vyčlenila dvě stě miliónů korun za účelem podpory podnikatelů, kteří nabídnou projekty pro postižené země.

Pomohou specialisté
Implementační agenturou, kam mohou české firmy předkládat své projekty obnovy, je CzechTrade a firmy mohou kontaktovat specialisty této vládní proexportní organizace.
Informačním místem o projektech obnovy, výběrových řízeních, tendrech a dalších příležitostech je portál BusinessInfo.cz.
"Podniky budou mít nárok na úhradu třiceti procent z hodnoty projektu, maximálně patnácti miliónů korun," vysvětluje možnosti náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Prostředky mají být směrovány do postižených oblastí letos a v příštím roce.
Již nyní je zřejmé, co oblasti postižené tsunami potřebují. "Především se musí vystavět nebo dodat nemocnice, školy, domy, čistírny odpadních vod, čerpadla, obnovit rozvodné sítě a vybudovat silnice a železnice," vypočítává Martin Tlapa. Hlavním cílem budou nejvíce postižená území. V první řadě hodlá český stát pomoci s obnovou Indonésie a Srí Lanky.
Jednotlivé projekty budou vybírány podle schválených kritérií. Metodika výběru firem bude k dispozici na přelomu ledna a února. "CzechTrade na základě této metodiky zveřejní termíny přijímání projektů, zajistí jejich příjem, evidenci, formální a věcné zhodnocení výběrových kriterií a předběžné bodové vyhodnocení včetně komentáře. Následně je předá k posouzení meziresortní komisi, která předložené projekty projedná a vybrané předloží vládě ke schválení," upřesňuje ředitelka CzechTrade Jitka Hanzlíčková. Vláda má firmy, které obdrží podporu, vybrat do konce dubna.

Kdo má šanci
"Vysokou šanci na získání podpory budou mít zejména podniky, které v teritoriu již v minulosti působily a mají tak určitý náskok před konkurencí, případně firmy, které mají zkušenost s realizací zakázek ve stejném oboru na jiném světovém trhu," říká Hanzlíčková. Se zájmem o zapojení do projektu obnovy jihovýchodní Asie se doposud na CzechTrade obrátilo přibližně třicet českých společností z oblastí dodávek vody a čištění odpadních vod, dopravy, strojírenství a dalších oborů. Na počátku února se však očekává výraznější nárůst zájmu.
Jednou z přihlášených firem je Ircon, která na Srí Lance již realizovala tři projekty. "Jsme přesvědčeni, že se s našimi technologiemi čističek a recyklace vody můžeme uplatnit při výstavbě nových sídelních celků," tvrdí Libor Novák, spoluvlastník společnosti a manažer rozvojových projektů.


Možnosti uplatnění v postižených zemích
(Indonésie, Srí Lanka, Maledivy, Thajsko)
obnova a dodávky vybavení a zařízení - školy, nemocnice, sirotčince, bydlení
vodohospodářství - obnova zdrojů pitné vody (úpravny, čističky, čerpadla aj.)
energetika - dieselagregáty a rozvodné sítě
infrastruktura - budování silnic, železnic, projekční a geologické práce, bezpečnostní, kontrolní, signalizační zařízení, výstražný informační systém
životní prostředí - likvidace ekologických škod
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů