Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Debata o vývoji alternativních pohonných hmot pro automobily v rámci Friends of Europe přinesla tento závěr: alternativní pohonné hmoty pro automobily jsou potřeba, je nutné koordinovat jejich vývoj včetně bezpečnosti, a to v celosvětovém měřítku, nejen v rámci EU a je nezbytné, aby tento vývoj podporovali všichni, kteří mají v této oblasti vliv - zejména politici a úředníci státních aparátů. To vše platí jak pro LPG, bioplyn i vodíkový pohon.

Destilát zvaný grappa vzniká doslova z odpadu, který u nás i jinde ve vinařském světě končí většinou někde na skládce. Základní surovinou pro výrobu jsou totiž vylisované slupky a jadérka z hroznů. Někde se sice pokouší z jadérek lisovat olej nebo slupky míchat do krmiv, ale většinou se s nimi po vylisování vinného moštu nedělá nic. Pokud ovšem z nich nepoctiví vinaři nedělají takzvaný druhák, vinařským zákonem zakázaný. To vylisované slupky zalijí vodou, přidají řepný cukr a vše znovu vylisují. A takzvané víno pro Pražáky se už na ně třese v sudech. Byl jsem svědkem toho, jak nepoučeným pijákům chutnalo víc než to čisté.
Ale zpět ke grappě. V Itálii takřka do sucha vylisované hrozny vykupují od vinařů ve velkém palírny grappy, protože produkce z vlastních vinných sklepů jim zdaleka nestačí. Nákupčí dbají na to, aby výlisky pocházely ze zralých a zdravých hroznů, protože hniloba a plísně by mohly poškodit výsledný destilát. Ve výliscích je totiž pořád ještě dost cukru, který tvoří základ přeměny na líh. Žádný další cukr se už ovšem přidávat nesmí.

Horolezec a fotograf Kamarád vystavuje snímky z cest
Velkoformátové snímky z asijských a jihoamerických velehor, afrických pouští, ale i z míst ve své vlasti vystavuje v ambitu františkánského kláštera na Jungmannově náměstí fotograf Ladislav Kamarád. Prostřednictvím 40 fotografií poznají návštěvníci místa, která navštívil v uplynulých letech.
Kamarád je jediným českým fotografem, který zdolal dvě osmitisícovky bez kyslíku a s fotografickou výbavou. Zatímco horolezci na vrcholu setrvávají maximálně dvě hodiny, Kamarád nahoře zůstal sedm hodin při čekání na záběr. Monumentální snímky osmitisícovek se na výstavě střídají s detailními záběry na kameny a přírodniny, které autor pořídil v českých horách. "Kdybych nepoznal extrémy ve velehorách, fotografie z Čech by asi vypadaly jinak, zdolání extrémních podmínek napomáhá vidět fotografované objekty jinak," míní autor.
Kamarád podnikl několik expedic s dalšími cestovateli, ale upouští od nich. "Pokud chci dělat kvalitní fotografie, musím jezdit sám. Je to samozřejmě spojeno s extrémním nebezpečím a daleko větší zátěží," podotkl. V těžkých přírodních podmínkách, kdy jde často o přežití, fotografování znamená nosit až 40 kilogramů zátěže navíc.
Ladislav Kamarád (1963) má za sebou řadu výstava i publikační činnost. V roce 1998 ocenila snímek Lila Peak za svitu měsíce porota soutěže Czech Press Photo jako nejlepší v kategorii příroda a životní prostředí.
www.horolezec.cz

Seminář o tom, jak se vypořádat s globálním oteplováním, které má stále více na svědomí také letecký průmysl, proběhne 31. ledna v Bruselu. Zúčastní se ho zástupci průmyslu, experti, politici i neziskové organizace. Další informace na: http://www.t-e.nu.

Evropská komise se rozhodla nezahajovat řízení proti Dánsku kvůli nedovolené podpoře zemědělců. Ta je jednak zanedbatelná, ale hlavně se o žádnou pomoc možná ani nejedná. Jde o to, že dánská vláda se rozhodla uvalit zvláštní daň na fosforové koncentráty používané jako krmné doplňky. Aby však nezvýšila celkové daňové zatížení zemědělského sektoru, bude vybranou daň vracet formou snížení daně ze zemědělských nemovitostí. To je v souladu s evropskou legislativou: majetkové daně jsou výslovně uvedeny jako možná cesta ke kompenzacím nově zaváděných ekologických daní. V tomto případě se však bude snížení daně týkat všech zemědělců - takže pěstitelé (tedy ti, kdo "fosforovou daň" neplatili) dostanou de facto státní pomoc.
EK však dospěla k závěru, že zvolený způsob redistribuce je logický. Navíc z předběžných propočtů vychází, že daňová úleva na jednoho farmáře se bude pohybovat okolo 90 eur za rok.

Vláda včera vydala výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny pro sanaci skalního bloku, který hrozí spadnout na silnici mezi Hřenskem a Děčínem. Povolení pro práci v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce dovolí obci Hřensko začít se stavebním řízením. Po jeho ukončení dostane obec na sanaci masívu dotace od Ministerstva životního prostředí. Starosta Hřenska Josef Černý uvedl, že obec požádá Ministerstvo životního prostředí o dotaci ve výši třicet miliónů korun. Největší část z této sumy bude určena na zajištění nebezpečného masívu.

Týmu amerických vědců z Pacific Northwest National Laboratory se podařilo vyrobit v laboratorních podmínkách zkamenělé dřevo. Proces přeměny dřeva na minerál trvá v přírodě miliony let, v laboratoři se vše povedlo jen za pár dní.
Zkamenělý les se v přírodě vytvoří, když jsou stromy pohřbeny pod zeminou bez přístupu kyslíku - dřevo se louhuje a nasává minerály ze země po miliony let. Tento proces se snažil vědecký tým vedený Yongsoonem Shinem laboratorně napodobit a urychlit. Koupili dřevo z borovice a topolu, vyřezali z nich kostky o straně 1 cm a ty pak na dva dny vnořili do kyseliny a na další dva dny do křemičitého roztoku. Dále dřevo vysušili a vložili do pece naplněné plynem argonem - teplota postupně stoupala až k 1 400 stupňnům. Nakonec se kostka nechala v argonu vychladnout až na pokojovou teplotu.
Křemík zůstal ve dřevě trvale přítomný společně s uhlíkem, který zbyl v celulóze dřeva a vytvořily karbid křemíku - keramickou sloučeninu. Tento objev může podle zainteresovaných vědců přívést do praxe nové metody filtrování a vstřebávání škodlivých látek nebo oddělování různých chemikálií.

VÝZKUM A VÝVOJ - Ustavení technologické platformy v oblasti vodní dopravy
Platforma v oblasti vodní dopravy bude tvořena zástupci průmyslu, národních úřadů, regulátorů, výzkumných center a univerzit. Jejím cílem bude stimulace veřejných i soukromých investic do výzkumu a vývoje, zlepšení spolupráce v oblasti V V na evropské, národní, regionální i lokální úrovni - to vše pro zvýšení konkurenceschopnosti sektoru v celosvětovém měřítku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů