Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výhodné obchody s elektrickou energií a rozšíření podnikatelských aktivit zajistily Plzeňské teplárenské (PT) meziroční nárůst hrubého zisku z 295 miliónů na loňských 320 miliónů korun. Tržby společnosti, jež zásobuje teplem tři čtvrtiny Plzně, se vyšplhaly na 1,5 miliardy korun, což je o 76 miliónů více než loni. Řekl to ředitel městské teplárny Tomáš Drápela. Hospodářský výsledek ovlivnily zejména dodávky záložní a regulační elektřiny pro ČEPS a prodej dotované elektrické energie z biomasy.

Svitavsko - Pokud se dohodne svitavská firma Liko a českotřebovská Eko-Bi, kompostárna u Semanína se stane společnou skládkou na biologický odpad.
Minulý týden se areálem kompostárny zabývali ředitelé obou firem, společně s krajským radním Petrem Šilarem, zodpovědným za životní prostředí. Rozhodnuto ale ještě není.
"Rozešli jsme se s tím, že firma Eko-Bi připraví nabídku. Tu předložíme představenstvu, kde jsou zástupci jednotlivých obcí regionu, kteří se k záměru mohou vyjádřit," vysvětlil postup ředitel firmy Liko František Holec.
Rozhodující bude nejen cenová nabídka, ale také kolik bude českotřebovská firma schopna biologického odpadu zpracovat.
"Bylo by to jistě jednotné řešení, protože teď se biologický odpad likviduje několika způsoby. V některých jej likvidují zemědělská družstva, jinde mají technické služby vyhrazený areál," dodal Holec.

Litoměřice - Litoměřičtí radní schválili nařízení, které zakazuje na území bývalého okresu hromadný i individuální sběr hlemýždě zahradního. "Jejich populace je v regionu ohrožena," řekl místostarosta Litoměřic Jiří Landa. Zákaz platí od 8. února.
Ve sběrnách na Litoměřicku skončilo za posledních pět let několik desítek tun hlemýžďů. V poslední době se prý jejich počet snižoval, navíc byli drobnější než dříve. "Hrozilo, že v regionu vyhynou, proto jsme se rozhodli tomu zabránit," uvedl Landa.
Sbírat se nebude smět hlemýžď na celém obvodu Litoměřicka mimo území Chráněné krajinné oblasti České středohoří a CHKO Kokořínsko. Lidem, kteří budou při sběru přistiženi, hrozí za přestupek podle Landy pokuta ve výši několika tisíc korun. Na dodržování nařízení, které je zveřejněno na webových stránkách města, budou dohlížet strážníci a odbor životního prostředí.
Nařízení platí na dobu neurčitou. "Až zjistíme, že počet hlemýžďů se opět zvýšil, můžeme sběr zase povolit," dodal Landa. Podobné nařízení platí od března 2003 také na Mostecku.
Hlemýžď zahradní je středo-jihovýchodoevropský druh, který se nejčastěji vyskytuje na Balkáně. Směrem do střední Evropy hustota jeho populace slábne. V některých zemích je proto chráněn.

Mělnicko - Staré lednice, v jejichž náplních jsou freony, patří mezi nebezpečný odpad. Zatím je mohou lidé bezplatně vozit do sběrových dvorů nebo se jich zbavit během svozových dnů stanovených radnicemi, náklady za likvidaci však stát navěky platit nechce. Řešením má být zpětný odběr, kdy se zchátralé lednice vrátí k firmám, které je vyrábějí nebo dovážejí. Zákony už s tím počítají. V současné době však ještě pokračují práce na vyhláškách, které mají stanovit, o jaké typy lednic půjde.
"Lidé se zbavují lednic, které měli doma 20 i více let. Dnešní firmy, které je tehdy nevyráběly, se jejich likvidací nechtějí zabývat," řekl šéf odboru životního prostředí mělnické radnice Ctirad Mikeš. Zpětný odběr podle něho čeká i výrobce nebo dovozce dalších věcí, například pneumatik k vozům, vývojek a zářivek s obsahem rtuti.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů