Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Panel evropských vědců potvrdil výskyt BSE u kozy poražené ve Francii v roce 2002. Evropská komise navrhuje posílit testy s cílem určit, zda se jednalo o izolovaný případ. Přestože se jedná o první potvrzený případ, kdy byla BSE prokázána také u kozy, EU již několik let aplikovala preventivní ochranná opatření. Navýšení testování by znamenalo provedení 200 000 testů na zdravých kozách v průběhu zhruba šesti měsíců.

Francouzský projekt Idée Verte Competition se pokouší dokázat, že snaha o maximální rychlost a bezpečnost závodních vozů nemusí být v rozporu se snahou co nejméně škodit životnímu prostředí. Výsledkem je prototyp závodního vozu jezdícího na LPG (kapalný propan-butan), který ze všech běžně používaných pohonných hmot nejméně znečišťuje ovzduší. V šetrném závoďáku, schopném uhánět rychlostí až 315 km/h, jsou použity tepelně izolační materiály vyvinuté Evropskou kosmickou agenturou (ESA) pro rakety Ariane. Tlakovou nádrž na LPG chrání dokonale: v případě požáru by nádrž vzdorovala plamenům plných 45 minut.

Jihlava Městská rada uvolnila z jihlavského magistrátního Ekologického fondu více než 80 tisíc korun. Čtyři tisíce zaplatí vypracování projektové dokumentace nových kontejnerových stání tříděného odpadu a patnáct přispěje již tradičně na promítání snímků z mezinárodního festivalu Ekofilm 2004. Největší sumu převyšující 60 tisíc korun si vyžádá ošetření stromořadí dvou až tří desítek lip ve Starých Horách na předměstí Jihlavy. Magistrát v posledně jmenovaném případě vyhověl žádosti Českých drah odůvodněné bezpečností provozu na blízké jednokolejné železniční trati.

Lounsko, Žatecko, Podbořansko - Každý, kdo vyveze stavební suť do rokle nebo jí v dobré víře zaplní výmol na polní cestě, porušuje zákon o odpadech. Především na vesnicích je přitom likvidace posledně zmíněným způsobem zcela obvyklá.
V případě ohlášených staveb je nutné už při zpracování projektové dokumentace uvést, jak bude s odpadem naloženo.
"Při kolaudaci se pak vyžaduje doklad, kde byl uložen," uvedla včera Martina Bednářová, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Podbořany.
Zákonným způsobem je nejen uložení na povolenou skládku, ale i zaplnění různých stavebních či těžebních jam; i to ale musí být příslušným úřadem povolené. Možné je provést i recyklaci, což bude aktuální v případě Podbořan, kde se chystá recyklační linka v prostoru u kafilerie.
Čistá stavebí suť neskýtá pro životní prostředí riziko, to ale může vzniknout v případě, že obsahuje nebezpečné materiály, potvrdil Ing. Petr Čekal, vedoucí lounského odboru životního prostředí.

Rekordně nízké teploty v nejvyšších vrstvách atmosféry nad Arktidou ničí ochranný ozónový obal, a za několik desítek let se tak ozónová díra může rozrůst až nad střední Evropu. Včera o tom informovala Evropská komise s odvoláním na vědce z projektu SCOUT-03. "Pokud bude ochlazování stratosféry v Arktidě pokračovat, lze čekat rychlejší ztenčování ozónové vrstvy během příštích desetiletí. Díra v ozónové vrstvě může vést k zesílení ultrafialového záření a postihnout obydlené polární oblasti, Skandinávii a možná i střední Evropu," sdělila EK. "Vývoj může mít následky pro lidské zdraví (zvýšení výskytu rakoviny kůže) i pro biodiverzitu."
Na projektu SCOUT-03 se podílí více než dvě stě expertů z 19 zemí, mezi nimi i solární a ozónová observatoř z Hradce Králové.

Nový Rychnov - Kraj Vysočina požádá o evropskou dotaci na likvidaci skládky v Novém Rychnově na Pelhřimovsku.
Jedna z největších ekologických zátěží v kraji ohrožuje vodní zdroje obce Dolní Cerekev. "Náklady na sanaci se odhadují na desítky milionů korun. EU by mohla přispět až 85 procenty," řekl náměstek hejtmana Pavel Hájek. Kraj převzal od státu 165 starých skládek. Na jejich likvidaci by potřeboval asi půl miliardy korun.
"Chápeme to jako biologickou časovanou bombu a chceme pomoci," uvedl Hájek. Rada kraje proto rozhodla, že na likvidaci skládky vypracuje pilotní projekt.
Na skládku u Rychnova před lety průmyslové podniky vozily galvanické kaly, zemědělské družstvo i pesticidy. Podle Hájka se ukládané látky vůbec neevidovaly. Průzkum ukázal, že v podloží jsou geologické zlomy. Prosakující voda by mohla ohrozit vodní zdroje Dolní Cerekve na Jihlavsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů