Úterý, 23. dubna 2024

Změny klimatu: přibude alergií a stresu

Změny klimatu: přibude alergií a stresu
Globální oteplení však přinese i pozitivní změny - sníží se například zimní úmrtnost

PRAHA - Změny klimatu, jak o nich debatují experti i světoví politikové, budou zřejmě ovlivňovat i lidské zdraví.
Podle analýzy Národního klimatického programu ČR budou Češi čelit zvýšenému riziku stresu z horka, víc je bude ohrožovat také lymská borrelióza přenášená klíšťaty. Zvýší se také riziko vzniku alergických obtíží, mohl by jím být v budoucnosti ohrožen každý desátý až pátý obyvatel Česka.
Podle víc než dva roky staré analýzy publikované na webových stránkách klimatického programu je nutné připravit se i na dopady na zdraví obyvatel spojené se zvýšenou migrací. Globální oteplení však přinese i pozitivní změny - pravděpodobně se sníží zimní úmrtnost a sníží se výskyt klíšťové encefalitidy.

Rekord desetitisíce let

"Globální teplota povrchu Země se ve 20. století zvýšila o 0,6 stupně. To je hodně a vedra budou skutečně častější," vysvětlil již dříve Právu doktor Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.
Podle něj v 21. století bude oteplení ještě vyšší a zdá se, že v historii posledních deseti tisíc let nebude mít obdoby. Do konce tohoto století se má oteplit o 1,4 až 5,8 stupně a v důsledku tání ledovců hladiny světových oceánů mají stoupnout o 10 až 90 centimetrů.
Jsou i prognózy už docela konkrétní pro rok 2075. Podle nich v srpnu by na našem území měla být teplota o 6 stupňů vyšší než nyní a v zimě o 3 stupně.

Pylová sezóna bude delší

Nejpodrobněji zkoumali vědci dopad oteplení na alergiky. Porovnali data o výskytu pylů a plísní v ovzduší v letech 1996 až 2002 z pražské pylové monitorovací stanice s meteorologickými daty ze stanice na Karlově. Výsledky potvrdily, že předpokládaný vzestup teplot může v zimě vyústit v časnější začátek pylové sezóny. "Je možné očekávat prodloužení pylové sezóny," konstatuje zpráva.
Větší počet pylových zrn bude vyvolávat častěji alergické reakce, které se projeví alergickou rýmou, reakcemi spojivek, kůže a dechovými obtížemi.
V Británii začalo včera jednat o změnách klimatu více než 200 vědců z 30 zemí. Delegáty třídenní konference v sídle britského meteorologického ústavu v Exeteru na jihozápadě včera upozornila britská ministryně životního prostředí Margaret Beckettová, že zvyšování teploty je již nevyhnutelné a nelze mu zabránit. "Svět musí radikálně změnit metody, jak vytváří a užívá energii," prohlásila ministryně.
Konference je důležitým krokem při hledání shody mezi EU, která chce jít cestou omezování škodlivých emisí v rámci Kjótského protokolu, a USA, které tuto dohodu neuznávají. Stejně tak je důležité, aby se přidaly země jako Čína, prozatím vyňaté z Kjótského protokolu, který vstupuje v platnost za 15 dní.
Podkladové materiály ke konferenci uvádějí, že poslední dekáda minulého století byla zřejmě nejteplejší za posledních tisíc let. Pokrývka sněhu se zmenšila o deset centimetrů, ledovce ustoupily a arktický led se v létě ztenčil o 40 procent. Odhady hovoří o tom, že se do roku 2100 teplota zvýší o 1,4 až 5,8 stupně Celsia. Hladiny moří by se mohly zvýšit o dalších 0,09 až 0,88 metru ve srovnání s uplynulým desetiletím.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů